x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liban - Rezervisti la apel

Liban - Rezervisti la apel

de Anca Aldea    |    08 Aug 2006   •   00:00
Liban - Rezervisti la apel

In cea de-a 27-a zi a razboiului, gherilele Hezbollah si trupele israeliene continua sa se bombardeze reciproc.

Israelul isi continua misiunea de distrugere a tintelor Hezbollah din Liban, iar Armata libaneza convoaca rezervistii pentru a apara sudul tarii.

Ieri in jurul pranzului, intr-un raid israelian, 50 de persoane au fost prinse sub daramaturi in zona satului Houla, de pe teritoriul Libanului. Premierul libanez, Fouad Siniora, anuntase initial ca numarul celor decedati la Houla a fost de 40. El a clasificat chiar atacul ca "un masacru deliberat". Ulterior, premierul a revenit asupra declaratiei, precizand ca o singura persoana si-a pierdut viata in bombardament. La Tyr, cel putin cinci civili au fost ucisi ieri, dupa prabusirea a trei cladiri in oras, bombardate anterior de aviatia israeliana.

Israelul si-a anuntat disponibilitatea de a distruge infrastructura civila strategica libaneza, scrie cotidianul israelian Ha’aretz. Reuters precizeaza ca autoritatile israeliene cred ca vor putea diminua pericolul reprezentat de rachetele Hezbollah, lovind convoaiele cu armament si militand pentru o forta internationala care sa impiedice amplasarea de rachete in sudul Libanului. Surse politice de la Beirut au declarat aseara, pentru Reuters, ca Armata libaneza a convocat rezervisti, in perspectiva unei operatiuni in sudul tarii. "Este vorba de o manevra pregatitoare, in perspectiva unei eventuale decizii a Cabinetului de desfasurare a 15.000 de militari in sudul tarii", a explicat un oficial guvernamental. Rolul acestor rezervisti este de a extinde controlul militar asupra sudului Libanului (aflat acum sub influenta gherilelor Hezbollah), nu de a lupta impotriva fortelor israeliene.

IMAGINEA CONTEAZA. Premierul israelian, Ehud Olmert, s-a intalnit ieri cu 50 de specialisti de relatii publice din cadrul Ministerului de Externe, Ministerului Apararii si ai altor structuri guvernamentale, pentru a le face recomandari cu privire la cooperarea cu jurnalistii straini. Potrivit editiei online a cotidianului israelian Haaretz, Olmert este citat spunand ca "inamicul nostru este Iranul - tara care foloseste aceasta grupare". Olmert le-a cerut purtatorilor de cuvant sa nu ezite sa exprime sentimente si emotii pentru a evidentia consecintele atacurilor comise de Hezbollah.

EVREU DE ORIGINE ROMANA UCIS IN ISRAEL
Unul dintre cei 12 rezervisti israelieni, care si-au pierdut viata duminica in atacul cu racheta katiusa lansat asupra kibbutz-ului din localitatea de granita Kfar Giladi, Marian Berkovitz, era evreu de origine romana, ne-a declarat o prietena a familiei Berkovitz, si ea originara din Romania. Marian, care avea 31 de ani, s-a nascut la Iasi, parintii sai, mama Sima si tatal Beno, fiind originari tot din Romania. Marian locuia in orasul israelian Ashdod si lucra in cadrul fermei detinute de tatal sau, ca inginer. El mai avea doi frati si o sora vitrega. Potrivit declaratiilor vecinilor, citati de cotidianul israelian "Haaretz", Marian Berkovitz era "o persoana foarte prietenoasa, careia ii placea sportul". "Tatal sau era intr-o stare fantastica de stres, din cauza faptului ca fiul fusese chemat pe front", au adaugat acestia. Berkovitz este cel de-al doilea militar israelian cu origini romanesti care piere in razboiul dintre Israel si miscarea siita libaneza proiraniana Hezbollah, care se desfasoara de aproape o luna pe teritoriul Libanului. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: externe israelian