x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liberation: „Guvern condus de şeful spionilor. Scenariu inedit în UE”

Liberation: „Guvern condus de şeful spionilor. Scenariu inedit în UE”

de Marina Constantinoiu    |    08 Feb 2012   •   21:00
Liberation: „Guvern condus de şeful spionilor. Scenariu inedit în UE”

Pe langa temele cunoscute de acum, legate de dificultatile prin care trec tarile din zona euro sau de criza din Siria, presa internationala urmareste si procesul de constituire a noului Guvern roman.

'Un Guvern condus de seful spionilor. Scenariul este inedit in Uniunea Europeana, dar Mihai-Razvan Ungureanu, care a fost desemnat noul premier al Romaniei, are umor:«Nu avem un James Bond. Ceea ce conteaza este creierul, materia cenusie', explica recent doctorul in istorie trecut pe la Oxford, care vorbeste la fel de bine si franceza, si engleza si germana', comenteaza cotidianul francez Liberation situatia de la Bucuresti, unde seful SIE a fost insarcinat cu formarea unui nou Cabinet.

'Diplomat de cariera, Ungureanu a fost, intre 2004 si 2007, cel mai tanar ministru roman al Afacerilor Externe. A condus apoi Serviciul de Informatii Externe (SIE), unde a facut curatenie, maturandu-i pe fostii membri ai Securitatii, politia politica a fostului regim comunist. Dar anumiti comentatori, precum Indira Crasnea de la Mediafax, se arata ingrijorati de personalitatea «stearsa si ermetica» a noului premier, care preia stafeta intr-un moment in care romanii se revolta contra politicii de austeritate duse de autoritati de doi ani incoace', comenteaza cotidia­nul francez.

Aceeasi formula
'Noul premier roman, Mihai-Razvan Ungureanu, a anuntat miercuri lista Cabinetului sau, avand doi noi titulari la Finante si Economie, dar o formula politica neschimbata pentru coalitia de centru-dreapta', comenteaza agentia France Presse.
AFP noteaza ca portofoliul Eco­nomiei a fost incredintat unui deputat al Partidului Democrat-Liberal, Lucian Bode, 'un inginer necunoscut marelui public si fara experienta in macroeconomie' si ca mai multi ministri-cheie din vechiul Cabinet au ramas la loc, in special Catalin Predoiu la Justitie, Leonard Orban la Afacerile Europene si Cristian Diaconescu la Afacerile Externe.

'Foarte controversatul ministru al Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, va fi inlocuita cu Cristian Petrescu, presedintele unei asociatii a operatorilor din turism', scrie AFP.

'Primul-ministru desemnat al Romaniei, Mihai-Razvan Ungu­reanu a inceput consultarile cu partidele din coalitia de la putere pentru a forma un nou Guvern', scrie Le Figaro, preluat de Rador. Premierul desemnat 'a declarat ca obiectivul lui este identificarea «celei mai bune formule» in ceea ce priveste componenta noului Executiv, adaugand ca va purta discutii si cu opozitia', subliniaza publicatia elena Kathimerini. Viitorul Guvern 'va pastra aceleasi elemente de baza, cu unele schimbari de ministri in incercarea de a diminua lipsa de popularitate a Executivului', opineaza ziarul francez Les Echos.

Miza cea mare
Din Ungaria, Nepszabadsag, citat de Rador, constata ca miza cea mare o constituie prezenta – sau nu – a Elenei Udrea, 'favorita presedintelui', pe lista viitorului Guvern. 'Seniorii PDL sunt de parere ca impunerea unei alte persoane apropiate lor ar reprezenta o victorie importanta impotriva lui Traian Basescu, in lupta pentru independenta partidului', mentioneaza cotidianul budapestan. Cu precizarea ca 'sefia Ministerului Dezvoltarii este foarte importanta, deoarece prin fondurile gestionate de acest minister pot fi influentate organizatiile judetene ale PDL'.

In orice caz, 'opozitia s-a declarat impotriva lui Ungureanu si a anuntat ca va continua sa boicoteze lucrarile Parlamentului', precizeaza revista Time. Acelasi saptamanal evidentiaza ca 'problemele Romaniei depasesc sfera economica' si explica: 'Adanca ostilitate dintre Guvern si opozitie este reflectata zilnic in presa'.
Wall Street Journal plaseaza caderea Guvernului din Romania in context mai larg: 'Tulburarile politice se extind in intreaga Europa, alimentate de prelungita criza economica de pe continent', noteaza publicatia americana. Cotidianul britanic The Times constata ca 'valul de nemultumiri se revarsa dincolo de zona euro' si puncteaza ca 'atentia s-ar putea indrepta spre Ungaria', al carei premier incearca sa obtina un credit de la FMI. Sub titlul 'Populism rasaritean, populism occidental', Le Monde se intreaba daca nu cumva 'se contureaza un curent de revolta impotriva Bruxellesului, la frontierele rasaritene ale UE'.

×