x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libia deţine miliarde de dolari în conturi din SUA (WikiLeaks)

Libia deţine miliarde de dolari în conturi din SUA (WikiLeaks)

de Marina Constantinoiu    |    25 Feb 2011   •   13:59

Libia, ţară bogată în hidrocarburi, deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite, după cum rezultă dintr-o notă diplomatică dată publicităţii de site-ul Internet WikiLeaks, relatează France Presse.
Potrivit notei, redactate în ianuarie 2010 de Ambasada SUA de la Tripoli, fondurile suverane ale ţării deţin 32 de miliarde de dolari şi "mai multe bănci americane administrează fiecare între 300 şi 500 de milioane de dolari”.
Informaţiile au fost furnizate Statelor Unite de către reprezentantul acestor fonduri (Autoritatea libiană de Investiţii), Mohamed Layas, care a precizat că mare parte din aceste 32 de miliarde a fost păstrată sub forma unor depozite bancare care vor oferi Libiei dobânzi pe termen lung. Aceste active ar putea deveni ţinta unor sancţiuni internaţionale, din cauza represiunii sângeroase exercitate de regimul libian asupra protestatarilor civili. Deocamdată nu a fost făcut nici un anunţ în acest sens, dar autorităţile americane au îngheţat recent activele liderilor Iranului, statului Zimbabwe sau al Belarusului.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Philip Crowley, a declarat că există un întreg evantai de mijloace, citând sancţiunile financiare drept o posibilitate.
Potrivit afirmaţiilor lui Layas, fondurile suverane libiene au acuzat pierderi după depunerea bilanţului financiar al băncii de afaceri americane Lehman Brothers, în septembrie 2008, ulterior intrând în atenţia lui Bernard Madoff şi a lui Allen Stanford, unul condamnat pentru escrocherie, celălalt judecat pentru acelaşi motiv.
Investiţiile fondului se situează în special la Londra, în domeniul bancar şi imobiliar rezidenţial şi de întreprindere.
Uniunea Europeană pregăteşte "măsuri restrictive” pentru oprirea cât mai rapid a violenţelor din Libia, după cum a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Ea a explicat că este vorba despre "restricţii de călătorie sau îngheţarea averilor” reprezentanţilor regimului libian şi a precizat că "nimeni nu a vorbit până acum despre o acţiune militară în Libia”.
Elveţia a decis joi "cu efect imediat” să blocheze averile pe care le-ar putea deţine în Confederaţie colonelul libian Muammar Gaddafi şi membrii ai anturajului său, a anunţat Guvern helvet. Scopul este evitarea oricărei deturnări a bunurilor libiene care ar mai fi în Elveţia. Măsura este valabilă timp de trei ani.

×