x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii G20 promit că nu vor impune restricții comerciale la produsele de primă necesitate

Liderii G20 promit că nu vor impune restricții comerciale la produsele de primă necesitate

15 Mai 2020   •   11:22
Liderii G20 promit că nu vor impune restricții comerciale la produsele de primă necesitate
Sursa foto: wikipedia

Liderii G20 au promis că nu vor impune restricții comerciale inutile pentru produsele de primă necesitate, inclusiv pentru alimente, în timpul pandemiei de coronavirus. Declarația vine după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) s-au manifestat împotriva tentaţiei de aplicare a unor măsuri protecţioniste, transmite AFP.

Pandemia a generat temeri despre o posibilă criză economică, anunțată ca fiind cea mai mare după Marea Depresiune din 1930.  

Miniştrii comerţului şi investiţiilor din G20, grup format din 19 ţări industrializate şi emergente, plus UE, au spus că restricţiile asupra produselor medicale vitale şi altor produse de primă necesitate trebuie, dacă sunt necesare, să fie proporţionale, transparente şi temporare şi să nu creeze bariere inutile pentru comerţ sau o perturbare a căilor de aprovizionare.

La finalul unei videoconferințe organizate de Arabia Saudită, care asigură preşedinţia rotativă a G20, miniştrii au promis să se abţină de la introducerea de restricţii pentru exportarea de produse agricole şi să evite stocarea inutilă de alimente.

FMI şi OMC şi-au exprimat îngrijorarea, luna trecută, cu privire la perturbările ce afectează căile de aprovizionare din cauza restricţiilor de export ce limitează comerţul de produse medicale de primă importanţă şi de bunuri alimentare.

Ei le-au cerut guvernelor să se abţină de la impunerea restricţiilor, apreciind că acest lucru ar putea prelungi şi agrava criza sanitară şi economică.

×