x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul administraţiei de la Tiraspol: Chișinăul vrea să predea puterea Bruxelles-ului sau chiar Bucureştiului

Liderul administraţiei de la Tiraspol: Chișinăul vrea să predea puterea Bruxelles-ului sau chiar Bucureştiului

07 Dec 2013   •   08:13
Liderul administraţiei de la Tiraspol: Chișinăul vrea să predea puterea Bruxelles-ului sau chiar Bucureştiului
Sursa foto: INTACT IMAGES/George Rusu

Evgheni Şevciuk, liderul administraţiei de la Tiraspol, a declarat că priorităţile politicii externe a Chişinăului constau în "predarea puterii, într-o formă sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucureştiului".

"Republica Moldova în permanenţă pune accent pe priorităţile politicii sale externe, care constau în predarea puterii, într-o formă sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucureştiului", a afirmat liderul separatist, potrivit President.gospmr.ru, citat de Mediafax.

"Astăzi (joi), Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că limba română este limbă oficială. O limbă similară (cu cea moldovenească). De asemenea, ei au foarte mulţi consilieri politici din România. Au loc procese integraţioniste. Noi, bineînţeles, nu suntem împotrivă ca acest lucru să se întâmple, însă am vrea ca Republica Moldova să ia în considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreană", a adăugat Şevciuk.

Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit joi că limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Şevciuk a apreciat, de asemenea, că acordul de asociere cu Uniunea Europeană, semnat de Republica Moldova, ar putea fi folosit pentru a exercita asupra Transnistriei presiuni economice, "în scopul de a obţine concesii în domeniul politic". El a reiterat că Transnistia doreşte o integrare cu Rusia.

Potrivit rezultatelor referendumului organizat la 17 septembrie 2006, în Transnistria, 97 la sută dintre locuitorii regiunii separatiste s-au declarat în favoarea unirii cu Rusia şi numai 2,3 la sută contra.

×