x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul ALDE cere investigarea partidelor finanţate de bănci ruseşti. Verhofstadt: “UE este în conflict cu Putin, nu cu Rusia”

Liderul ALDE cere investigarea partidelor finanţate de bănci ruseşti. Verhofstadt: “UE este în conflict cu Putin, nu cu Rusia”

de Marina Constantinoiu    |    19 Mar 2015   •   23:55
Liderul ALDE cere investigarea partidelor finanţate de bănci ruseşti. Verhofstadt: “UE este în conflict cu Putin, nu cu Rusia”

Liderul grupului europarlamentar al liberalilor (ALDE), Guy Verhofstadt, a cerut, joi, şefilor de state şi de Guverne care s-au reunit la Consiliul European, să investigheze partidele europene finanţate de bănci ruseşti, considerând că unele dintre aceste partide “au o relaţie bolnăvicios de comodă cu preşedintel rus, Vladimir Putin”, se arată într-un comunicat al Grupului ALDE din Parlamentul European.

“Ar trebui să investigăm şi finanţarea rusească a partidelor europene. Unele partide au o relaţie bolnăvicios de comodă cu Putin, fiind finanţate de bănci ruseşti în acelaşi timp. Alegătorii au dreptul să ştie dacă aceste împrumuturi au venit şi cu nişte sfori legate”, a declarat europarlamentarul belgian, înaintea Consiliului European de la Bruxelles.

Vrea în continuare sancţiuni pentru Rusia

Guy Verhofstadt conduce al treilea cel mai important grup din Parlamentul European. El cere, totodată, liderilor statelor Uniunii Europene să continue aplicarea sancţiunilor economice europene impuse Rusiei, pe care o acuză de încălcarea acordurilor de la Minsk, de încetare a focului în Estul Ucrainei.

El le-a cerut şefilor UE să-şi asume decizii mai ambiţioase la Consiliul European, subliniind că grecii trebuie să prezinte un plan mai serios de reformă înainte ca liderii guvernelor să înceapă să discute un ajutor financiar mai mare.

Sprijin pentru jurnaliştii ruşi

În opinia sa, noua strategie europeană de comunicare împotriva propagandei lui Putin, care urmează să fie elaborată de Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi Apărare, Mogherini, ar trebui să includă sprijin pentru jurnaliştii ruşi,  să le dea acestora mijloacele necesare pentru a oferi un jurnalism independent.

Verhofstadt spune că “UE este în conflict cu Putin, nu cu Rusia”. Şefii Guvernelor ar trebui să decidă cu privire la un pachet de măsuri pozitive pentru o cooperare mai intensă între studenţi, IMM-uri şi cercetători din UE şi Rusia.

Comisia Europeană ar trebui să joace un rol de lider în cadrul negocierilor privind acordurile energetice interguvernamentale, inclusiv cu ţări din afara Europei, mai este de părere liderul ALDE.

×