x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul extremei drepte din Austria susţine Israelul în problema Ierusalimului

Liderul extremei drepte din Austria susţine Israelul în problema Ierusalimului

10 Dec 2017   •   12:40
Liderul extremei drepte din Austria susţine Israelul în problema Ierusalimului

Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă) ar dori să vadă ambasadele străine din Israel mutate la Ierusalim, a declarat liderul său Heinz-Christian Strache, care este de aşteptat să devină vicecancelar al viitorului guvern de la Viena, informează duminică dpa. 

Cu toate acestea, Heinz-Christian Strache a declarat că Austria nu ar trebui să aibă o abordare individuală asupra problemei, în afara Uniunii Europene (UE), care consideră că statutul Ierusalimului trebuie decis în cadrul unor negocieri între israelieni şi palestinieni. 

"Am înţelegere faţă de dorinţele Israelului, în condiţiile în care mulţi dintre politicienii săi spun: aceasta (Ierusalimul) este capitala noastră, este locul unde îşi are sediul Knessetul", a spus Strache într-un interviu acordat cotidianului Kurier, reacţionând astfel de la decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. 

"Am dori de asemenea să vedem ambasadele cu sediul acolo (la Ierusalim), în linie cu practica internaţională", a adăugat el. 

Explicând de ce nu împărtăşeşte opoziţia UE faţă de decizia lui Trump, Strache a spus: "Eforturile de pace nu au avut până acum succes. Acest lucru trebuie să se schimbe". 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat joi că decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului are ''un potenţial impact foarte îngrijorător'', dat fiind ''contextul foarte fragil''. ''Anunţul ne poate arunca înapoi spre vremuri şi mai întunecate decât cele în care trăim acum'', a declarat Mogherini la Bruxelles. 

Partidul lui Strache este în prezent în negocieri cu Partidului Poporului (OeVP, de centru-dreapta) pentru formarea unui nou guvern, în urma alegerilor care au avut loc în Austria în octombrie.AGERPRES

×