x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul istoric al unui grupări separatiste din Europa a fost arestat în Franţa

Liderul istoric al unui grupări separatiste din Europa a fost arestat în Franţa

16 Mai 2019   •   12:46
Liderul istoric al unui grupări separatiste din Europa a fost arestat în Franţa

Liderul istoric al organizaţiei teroriste ETA, José Antonio Urrutikoetxea Bengoechea, alias 'Josu Ternera', va fi dus direct într-o închisoare franceză pentru a executa opt ani de detenţie în urma unei condamnări primite în 2017 pentru rolul său ca membru al aparatului politic al organizaţiei teroriste ETA, transmite EFE, care citează surse judiciare.
Condamnat într-un proces derulat în absenţa sa, fostul lider ETA, arestat joi în Alpii francezi, va putea face o solicitare pentru repetarea procesului sau să accepte pedeapsa primită, au indicat sursele.
De aceea, "Josu Ternera" nu va fi prezentat, după reţinerea sa, în faţa unui judecător de instrucţie, ci va merge direct la închisoare, conform aceloraşi surse, care au specificat că în acest moment Spania nu are deschis niciun dosar pentru a cere predarea sa.
Cât timp îşi va ispăşi pedeapsa în Franţa, Audiencia Nacional (instanţa responsabilă în Spania de cazurile complexe) ar putea reanaliza dacă are elemente de acuzare la adresa sa pentru a deschide un dosar şi a solicita eventual autorităţilor franceze o predare temporară, au adăugat sursele.
Ternera, care se ascundea din 2002, a fost arestat în Sallanches, departamentul Haute Savoie, într-o operaţiune comună a Direcţiei Generale de Securitate Internă (DGSI, serviciul de informaţii al poliţiei franceze) şi Gărzii Civile, au arătat aceleaşi surse, care au explicat că el locuia în această localitate, aproape de Elveţia.
Liderul ETA a fost condamnat pe 1 iunie 2017 pentru rolul său ca membru al aparatului politic al grupării între 2011 şi 2013, care include perioada în care s-a aflat în Norvegia şi până când a fost expulzat din această ţară.
Tribunalul Corecţional din Paris l-a considerat vinovat în ce priveşte acuzaţia de terorism pentru care a fost inculpat, ca membru al aparatului politic cu activitate în Franţa şi Norvegia.
Procurorul, care în rechizitoriu a cerut şase ani de închisoare, l-a descris ca "membru al conducerii ETA", când s-a aflat la Oslo, de la finalul lui 2011, după anunţul grupării privind abandonarea luptei armate, şi până ce a fost expulzat din Norvegia în februarie 2013.
În lunga sa viaţă în clandestinitate, "Josu Ternera" a "scăpat la limită de mai multe ori" de poliţie, a spus procurorul la ultimul proces împotriva sa în Franţa.
Tot în această ţară, el a mai fost condamnat în două rânduri, penultima dată tot în absenţă, în decembrie 2010, la şapte ani de închisoare.
Prima oară a fost după arestarea sa la Bayona, pe 11 ianuarie 1989, când a primit zece ani de închisoare iar, după ce a executat pedeapsa, a fost predat Spaniei, la cererea acesteia, în special pentru atentatul din 1987 de la Zaragoza contra unei unităţi a Gărzii Civile, în care şi-au pierdut viaţa 11 oameni. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: eta Josu Ternera