x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul nord-coreean a prezidat o şedinţa de partid înaintea expirării ultimatumului adresat SUA

Liderul nord-coreean a prezidat o şedinţa de partid înaintea expirării ultimatumului adresat SUA

29 Dec 2019   •   12:00
Liderul nord-coreean a prezidat o şedinţa de partid înaintea expirării ultimatumului adresat SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a reunit principalii lideri ai Partidului Muncitorilor aflat la guvernare înaintea scadenţei ultimatumului de la sfârşitul anului adresat SUA, somate să îşi schimbe atitudinea în negocierile privind armele nucleare nord-coreene, a informat duminică agenţia oficială de ştiri KCNA.

În cadrul şedinţei prezidate de Kim Jong Un s-a discutat despre o "poziţie transparentă, independentă şi anti-imperialistă", conform sursei citate.

Această sesiune plenară a partidului, care s-a deschis sâmbătă, survine numeroaselor speculaţii conform cărora Phenianul ar putea pregăti un test cu rachete intercontinentale drept "cadou de Crăciun" pentru Washington.

Regimul lui Kim Jong Un a făcut o serie de declaraţii vehemente în ultimele săptămâni şi a adresat un ultimatum Washingtonului afirmând că, în absenţa înregistrării de progrese în discuţiile cu privire la programul nuclear din Coreea de Nord până la sfârşitul acestui an, Phenianul promite un "cadou de Crăciun".

"Poate că va fi un cadou frumos, poate va fi vorba de o vază drăguţă mai degrabă decât un test cu rachete" a glumit marţi, în Florida, preşedintele Donald Trump, care a refuzat să facă speculaţii despre reacţia SUA în cazul unui test cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune, care ar fi primul de acest fel după 2017.

Deşi între cele două părţi a existat o apropiere în 2018, negocierile privind programul nuclear nord-coreean sunt în impas după eşecul summitului de la Hanoi din februarie anul acesta, dintre liderii american şi nord-coreean.

Şedinţa plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord are loc după ce, săptămâna trecută, liderul nord-coreean a discutat cu oficiali responsabili de evaluarea posibilităţii consolidării capacităţilor militare ale regimului. KCNA anunţase duminica trecută întrunirea Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor, al cărui preşedinte este liderul Kim Jong Un.

Coreea de Nord a efectuat recent o serie de teste la baza sa de lansare a rachetelor Sohae.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord să dezvolte un program balistic.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord Kim Jong Un sua