x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul nord-coreean cere Armatei să fie „gata de luptă”, fără a preciza cu cine

Liderul nord-coreean cere Armatei să fie „gata de luptă”, fără a preciza cu cine

de Istvan Deak    |    25 Dec 2013   •   11:16
Liderul nord-coreean cere Armatei să fie „gata de luptă”, fără a preciza cu cine

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a cerut armatei nord-coreene să fie gata de luptă, afirmând că un război poate izbucni 'fără preaviz', a relatat miercuri presa din Coreea de Nord, transmite AFP.

Conducătorul statului comunist a făcut aceste declaraţii în cadrul vizitei efectuate, în ajunul Crăciunului, la Comandamentul marii unităţi 526, din oraşul portuar Nampo (vest), a precizat agenţia de presă oficială KCNA.

Declaraţii belicoase

RPDC este cunoscută pentru declaraţiile sale războinice, însă epurarea în curs de la vârful puterii nelinişteşte SUA şi Coreea de Nord. Jang Song-Thaek, unchiul lui Kim Jong-Un şi oficial numărul doi al regimului de la Phenian, dar şi doi consilieri de-ai săi au fost arestaţi, judecaţi şi executaţi în decurs de câteva zile, la jumătatea lunii decembrie, pentru complot şi corupţie. Această execuţie, cel mai important eveniment politic de la sosirea la putere a lui Kim Jong-Un, la sfârşitul lui 2011, într-o ţară secretă şi închisă, a întărit temerile Seulului şi ale aliatului său american asupra unor posibile provocări din partea regimului comunist.

Foarte beat

Ulterior, presa niponă, preluată de cotidianul britanic The Daily Telegraph, a dezvăluit că liderul nord-coreean Kim Jong-un, era „foarte beat”, atunci când a ordonat executarea consilierilor unchiului său. Tânărul lider ar fi ordonat executarea celor doi consilieri după ce, potrivit relatărilor, aceştia nu au răspuns imediat la cererea de a preda armatei o afacere profitabilă.

Aparent, Ri Ryong-ha, prim-director adjunct al departamentului administrativ al Partidului Muncitorilor, şi Jang Su-gil, director adjunct în cadrul aceluiaşi departament, l-au supărat pe Kim pentru că nu au răspuns rapid la ordin.

Îngrijorare la Seul

Eliminarea lui Jang a fost prezisă de către Guvernul de la Seul, care aflase, se pare, de executarea consilierilor din interceptarea unor convorbirilor telefonice.
Nam Jae-Joon, şeful Serviciului Naţional de Informaţii din Coreea de Sud, a declarat în faţa comisiei de informaţii din Parlamentul de la Seul că încercările lui Jang de a-şi asigura controlul asupra afacerilor profitabile cu cărbune ale statului nord-coreean au contribuit semnificativ la dizgraţia acesteia.

Jang a gestionat timp de ani de zile exporturile de minerale, în mare parte destinate Chinei, în contextul în care Nordul sărac, dar bogat în minerale, a încercat să îşi susţină economia în declin prin creşterea exporturilor de cărbune şi de alte minerale.

Pe de altă parte, Jang şi asociaţii săi i-au înfuriat pe alţi oficiali de rang înalt ai partidului, extinzându-şi rapid controlul asupra râvnitelor afaceri cu minerale, indică The Daily Telegraph.

Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye a cerut marţi „o pregătire fără greşeală pentru (menţinerea) securităţii”, în cadrul unei vizite efectuate la un post militar, calificând situaţia drept „îngrijorătoare”. 

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un coreea de nord