x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul separatist din Crimeea face apel la estul Ucrainei să organizeze referendumuri pentru alipirea la Rusia

Liderul separatist din Crimeea face apel la estul Ucrainei să organizeze referendumuri pentru alipirea la Rusia

de Agerpres    |    14 Mar 2014   •   17:32
Liderul separatist din Crimeea face apel la estul Ucrainei să organizeze referendumuri pentru alipirea la Rusia

Premierul separatist prorus al peninsulei ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, a făcut apel vineri la regiunile cu majoritate rusofonă din estul Ucrainei să organizeze referendumuri pentru alipirea lor la Federaţia Rusă.

Întrebat cât timp va lua procesul de integrare a Crimeii în Federaţia Rusă dacă locuitorii peninsulei vor vota duminică pentru alipirea regiunii la Rusia, Serghei Aksionov a răspuns că acesta va dura "maximum un an".

Anterior, Partidul Regiunilor (al preşedintelui destituit Viktor Ianukovici) a cerut ca limba rusă să aibă statut de a doua limbă oficială în Ucraina şi ca regiunile proruse să primească mai multă autonomie, considerând că noua putere de la Kiev este incapabilă să găsească o soluţie la tensiunile din ţară.

Declaraţia Partidului Regiunilor făcea referire la confruntările violente de joi seara de la Doneţk (estul Ucrainei), fost fief al lui Ianukovici, între manifestanţi pro-Rusia şi manifestanţi pro-Kiev şi care s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Reacţionând la violenţele de la Doneţk, Rusia a declarat vineri că îşi rezervă dreptul de a-şi proteja compatrioţii, întrucât "autorităţile de la Kiev nu controlează situaţia în ţară".

×
Subiecte în articol: crimeea rusia ucraina referendum crimeea