x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul socialiştilor ungari, Mesterhazy Attila, a fost primit cu huiduieli şi înjurături la Cluj (VIDEO)

Liderul socialiştilor ungari, Mesterhazy Attila, a fost primit cu huiduieli şi înjurături la Cluj (VIDEO)

de Istvan Deak    |    17 Ian 2013   •   11:30
Liderul socialiştilor ungari, Mesterhazy Attila, a fost primit cu huiduieli şi înjurături la Cluj (VIDEO)
Sursa foto: FERENC ISZA/AFP

Momente tensionate miercuri seara la Cluj. Maşina în care se afla preşedintele MSZP (Partidul Socialist Ungar), Mesterhazy Attila, a fost blocată de un grup de aproximativ 50-60 de protestatari la intrarea în clădirea Minerva din Cluj. Aceştia l-au înjurat şi i-au transmis liderului socialist să facă cale întoarsă şi să părăsească cât mai repede Transilvania.

“Eşti un trădător de ţară. Nu uităm şi nu iertăm. Să îţi fie ruşine că ai tupeul să vii în inima Transilvaniei”, au strigat etnicii maghiari cu referire la campania Partidului Socialist de a vota cu NU la referendumul ungar din 2004 pentru acordarea dublei cetăţenii. A fost nevoie de intervenţia câtorva agenţi ai poliţiei locale pentru ca Mesterhazy să poată coborî din maşină. Un echipaj al Jandarmeriei a blocat accesul protestatarilor în incinta clădirii şi a asigurat protecţia liderului ungar la plecare. “Este un abuz. Suntem într-o curte privată, nu pe domeniul public. Şedinţa este publică şi ni se interzice accesul la ea”, au strigat tinerii.

UDMR susţine MSZP

Attila Mesterhazy a fost prezent, miercuri seară, la Fundaţia “Academia Kos Karoly” din Cluj-Napoca, pentru a susţine prelegerea cu titlul “Chestiuni de actualitate în politica naţională”. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Fundaţiei “Academia Kos Karoly”, fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, cele două formaţiuni semnând un acord de colaborare. “Mizăm pe voturile maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, însă suntem realişti. Atitudinea protestatarilor mi se pare corectă şi îndreptăţită. Cu siguranţă anul viitor, când voi susţine o nouă prelegere, vor protesta mai puţini, iar peste doi ani nu va mai protesta nimeni”, a declarat Mesterhazy. “Cine se aseamănă se adună. Marko Bela are dreptul să se împrietenească cu cine vrea, însă trebuie să ridicăm glasul când vine vorba ca un simbol al maghiarilor din Transilvania, Kos Karoly, să fie compromis. În numele Bisericii Reformate din Transilvania îmi exprim ferma dezaprobare faţă de folosirea numelui lui Kos Karoly în interes conjunctural de politică culturală”, a comentat preşedintele CNMT, Tokes Laszlo.

Şi-a cerut iertare după 9 ani

Mesterhazy a admis că politica PSU din 2004 a fost una greşită. “PSU îşi reconsideră întreaga politică naţională, care nu a fost accentuată în istoria recentă a partidului, lucru care a dăunat relaţiilor maghiaro-maghiare. Am lansat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o şedinţă, noul program politic naţional al PSU şi dorim, printre alte obiective, să sprijinim comunităţile maghiare în supravieţuirea pe pământul lor natal, în păstrarea identităţii lor culturale. Dorim o relaţie de bună vecinătate între România şi Ungaria, care este în favoarea bunei reprezentări a maghiarilor din România. Nu dorim să exportăm problemele politicii interne ale Ungariei şi nu dorim să intervenim în nicio problemă care priveşte viaţa internă a reprezentanţilor comunităţilor maghiarilor din afara Ungariei. Budapesta nu poate dicta comunităţilor maghiare de peste hotare, nu dorim să decidem în problemele comunităţilor maghiare din afara Ungariei, este nevoie de parteneriat, de un dialog veritabil”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Attila Mesterhazy, citat de Agerpres.

Campanie împotriva dublei cetăţenii

În anul 2004, Guvernul MSZP a dus o campanie dură împotriva acordării dublei cetăţenii pentru etnicii maghiari din afara graniţelor Ungariei care au dobândit certificatul de maghiar. Politicianul MSZP, Lendvai Ildiko, susţinea la acea vreme că acest demers va duce la o emigrare în masă a acestor persoane în Ungaria, ceea ce va avea ca rezultat colapsul economiei naţionale. Presa ungară de stânga a fost umplută de mesaje precum “va trebui să aşteptăm mai mult în cabinetul medical pentru că vârstnicii din Ardeal şi Voivodina vor căuta să beneficieze de tratament gratuit în Ungaria”. “Guvernul Gyurcsanyi a alocat 50 de milioane de forinţi pentru o campanie de a discredita maghiarii din Transilvania, pe motiv că dubla cetăţenie ar aduce o gaură de 11-88 de miliarde de forinţi în bugetul de pensii. Socialiştii au tipărit la Odorheiu Secuiesc o broşură electorală de 16 pagini în care explicau de ce trebuie votat cu NU la referendum”, scrie Magyar Hirlap. “Să nu cheltuim în plus pentru dubla cetăţenie. Să nu plătim lunar 20.000 de forinţi din banii familiilor noastre. Să nu plătim în locul altora impozite şi pensii. Să nu plătim cu locul nostru de muncă pentru muncitorii care vin să lucreze cu salarii de dumping. Să nu plătim cu visurile noastre, fiindcă ni se îngreunează situaţia. Votează cu NU la referendumul din 5 decembrie”, scria pe una dintre pancartele promovate de MSZP la referendumul din 2004.

Campanie antiromâni la Miskolc

Tot miercuri, primarul oraşului Miskolc a catalogat demersurile socialiştilor de a manipula locuitorii oraşului cu teme antiromâneşti ca fiind “înjositoare şi dezgustătoare”. “De ani de zile, socialiştii acuză că sunt angajaţi români, care de fapt sunt maghiari din Transilvania, în locul cetăţenilor localnici. La firmele locale şi în administraţia publică locală lucrează mii de oameni în mod legal şi cinstit, iar printre ei se află şi maghiari din afara graniţelor care trăiesc şi muncesc aici de ani de zile. În nici un caz nu sunt mai mulţi decât în alte oraşe mari”, a declarat Kriza Akos pentru Magyar Nemzet.





×
Subiecte în articol: lider socialisti unguri huiduit injurat cluj