x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai lung cuvânt din limba germană a fost scos din vocabular

Cel mai lung cuvânt din limba germană a fost scos din vocabular

04 Iun 2013   •   17:50
Cel mai lung cuvânt din limba germană a fost scos din vocabular

Limba germană a renunţat la cel mai lung cuvânt al său după ce noi reglementări ale Uniunii Europene au făcut ca obiectul descris acest termen să nu-şi mai aibă rostul.

"Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgaben- uebertragungsgesetz", cuvântul de 65 de litere, care înseamnă "lege privitoare la monitorizarea etichetelor cărnii de vacă", a fost introdus în limba germană în 1999, când autorităţile încercau să combată boala vacii nebune prin astfel de legi. Pentru cei nevoiţi să folosească termenul în mod curent, însă, s-a inventat şi abrevierea mai uşor de rostit: "RkReUAUG".

Începând de anul acesta, însă, UE a relaxat regulile de monitorizare a cărnii, astfel că "legeaprivitoarelamonitorizareaetichetelorcărniidevacă" nu mai este valabilă, iar cuvântul nu-şi mai are rostul.

Limba germană permite folosirea cuvintelor compuse (care se scriu legat) o particularitate folosită în special în jargonul legal sau ştiinţific. Acest fapt duce la crearea unor cuvinte noi în funcţie de diferite contexte, cuvinte care pentru cei care nu vorbesc germana sunt aproape imposibil de pronunţat, din cauza lungimii.

Văduviţi de cuvântul cu 65 de litere, germanii caută acum un înlocuitor care să se apropie cât de cât la lungime.

Un candidat ar fi: "Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe", adică "văduva unui căpitan de vas cu aburi pe Dunăre".

Totuşi, faptul că astfel de cuvinte sunt folosite foarte rar şi în cercuri restrânse face ca ele să nu fie incluse în dicţionarul standard german.

Cel mai lung cuvânt găsit în dicţionar este: "Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung", care înseamnă "asigurare de răspundere civilă auto (RCA)". 

×
Subiecte în articol: limba germana cel mai lung cuvant