x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Limba română, interzisă în Găgăuzia. “Contravine Constituţiei!”

Limba română, interzisă în Găgăuzia. “Contravine Constituţiei!”

04 Oct 2013   •   17:07

Adunarea Populară a Găgăuziei a hotărât să interzică utilizarea noţiunii de "limba română" pe teritoriul autonomiei, relatează publika.md. Iniţiativa propusă de către deputatul Ivan Burgudji a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Deputatul Ivan Burgudji spune că sintagma "limba română" contravine Constituţiei. "Este necesar ca pe teritoriul autonomiei să ajustăm totul în conformitate cu Legea Supremă", a declarat deputatul.

Iniţiativa de excludere a noţiunilor "limba română", "literatura română", "istoria românilor" din programa şcolară şi din actele instituţiilor din autonomie a fost susţinută şi de başcanul Găgăuziei. Mai mult, Mihail Formuzal vrea ca în instituţiile de învăţământ din regiune să nu se mai studieze nici istoria românilor.

"În Constituţia Republicii Moldova este scris: limba moldovenească. Gata! Nu putem învăţa istoria ţărilor vecine, ci istoria propriului stat!", a menţionat Formuzal.

Aleşii din Găgăuzia urmează să informeze Guvernul şi Parlamentul despre decizia luată. Preşedintele Parlamentului spune că această hotărâre este una populistă.

"Anumiţi politicieni încearcă să adune capital politic pe anumite chestiuni sensibile", a afirmat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Deputaţii de la Comrat spun că vor depune o sesizare în acest sens şi la Curtea Constituţională.


×
Subiecte în articol: găgăuzia limba română