x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Limita de viteză pe autostrăzile din Bulgaria ar putea fi majorată la 140 km pe oră (presă)

Limita de viteză pe autostrăzile din Bulgaria ar putea fi majorată la 140 km pe oră (presă)

de Agerpres    |    16 Dec 2011   •   11:00
Limita de viteză pe autostrăzile din Bulgaria ar putea fi majorată la 140 km pe oră (presă)

Ministerul bulgar al Dezvoltarii Regionale propune ca limita de viteza pe autostrazile din tara sa fie majorata de la 130 la 140 de kilometri pe ora, informeaza vineri cotidianul sofiot Dnevnik. Ideea a fost sprijinita de premierul Boiko Borisov. "Sa fim sinceri, cine conduce pe autostrada cu 120 de kilometri pe ora? Noile autoturisme, care au cinci sau sase trepte de viteza, nu pot sa le foloseasca din cauza limitei de viteza", a spus Borisov. El a adaugat ca cine vrea sa conduca cu 110-120 pe autostrada vor putea sa faca acest lucru in continuare.

Ministrul dezvoltarii regionale Liliana Pavlova a declarat ca marirea limitei de viteza va fi aplicata numai in cazul autoturismelor, autocarele si camioanele nefiind vizate de aceasta masura. Noile autoturisme sunt proiectate pentru viteze asa de mari si cel mai important lucru este ca, in ceea ce priveste siguranta, situatia nu se va schimba mult, a subliniat Liliana Popova.

Secretarul comisiei de stat pentru siguranta traficului rutier, Alexi Keseakov, are insa o alta parere, afirmand ca viteza excesiva este una dintre principalele cauze pentru producerea accidentelor rutiere. Keseakov a amintit ca, potrivit Codului Rutier, depasirea limitei de viteza cu pana la 9 kilometri pe ora nu se sanctioneaza. Limita reala de viteza pe autostrazi este de 139 de kilometri pe ora, iar majorarea ei cu 10 km pe ora va face ca soferii sa circule cu 149 kilometri pe ora fara sa fie sanctionati, a explicat Alexi Keseakov.

Ziarul 24 Ceasa a intrebat cativa oficiali ce parere au despre propunerea ca limita de viteza sa fie majorata cu 10 km pe ora. Seful agentiei de infrastructura rutiera Lazar Lazarov considera ca ideea este buna pentru ca va duce la fluidizarea traficului. Dupa parerea sa, limita actuala de viteza este gandita pentru autoturismele mai vechi. Lazar Lazarov sustine ca soferii se concentreaza mai bine atunci cand conduc cu o viteza mai mare, decat atunci cand circula cu 90 km pe ora si au atentia distrasa si provoaca astfel grave accidente. Seful politiei rutiere Alexi Stratiev crede insa ca limita de viteza nu trebuie majorata pentru ca o mare parte dintre autoturismele care circula pe drumurile bulgaresti au peste 15 de ani. El adauga ca in multe parti autostrazile din Bulgaria se afla intr-o stare proasta pentru care nu este potrivita nici actuala limita de viteza.

×
Subiecte în articol: autostradă trafic bulgaria viteza