x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Linşarea adolescentului rom: “O barbarie, un act de răzbunare personală”

Linşarea adolescentului rom: “O barbarie, un act de răzbunare personală”

de Marina Constantinoiu    |    18 Iun 2014   •   20:42
Linşarea adolescentului rom: “O barbarie, un act de răzbunare personală”
Sursa foto: THOMAS SAMSON/AFP/Mediafax Foto
Răpit, sechestrat, bătut, abandonat. Un fapt izolat sau un act rasist? O echipă consulară română se interesează de dosar
Un adolescent român de etnie romă, Darius, în vârstă de 16 ani, se află începând de vineri seara în comă după ce a fost victima unei agresiuni violente la Pierrefitte-sur-Seine, lângă Paris. El a fost găsit inconştient într-un cărucior de supermarket, având mai multe fracturi la cap şi echimoze pe mâini şi genunchi. De la preşedintele francez la Ministerul de Externe român, comunicatele de presă în care a fost condamnat acest incident s-au multiplicat începând de marţi, însă motivaţia agresiunii încă rămâne necunoscută, notează miercuri publicaţia L'Express.

Pistele
Deocamdată două piste sunt avute în vedere - fie o acţiune punitivă (în condiţiile creşterii numărului de furturi şi tâlhării în zona Parisului), fie un act de răpire, care ulterior a degenerat în violenţă, adaugă publicaţia citată.
În opinia mai multor asociaţii pentru drepturile omului, nu este nevoie de finalizarea anchetei pentru a semnala conotaţia xenofobă a agresiunii.

Ce spune procurorul
Agresarea adolescentului român de etnie romă reprezintă un “act de barbarie”, legat de “o răzbunare personală”, ce “nu poate fi redus la un antagonism între două comunităţi”, a afirmat marţi procurorul însărcinat cu dosarul, Sylvie Moisson, citată de AFP.
“Este vorba despre un act de barbarie, un linşaj, imputabil unui grupuscul de indivizi. Mobilul a fost răzbunarea personală”, a continuat Moisson, într-o conferinţă de presă.
Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului fac referire şi la declaraţiile primarului din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, care a evocat ''ranchiuna'' localnicilor faţă de membrii comunităţii rome. Fourcade a precizat că el a fost interpelat de mai multe ori la începutul acestei luni, iar populaţia vorbeşte despre furturi şi acte de vandalism comise de romi.

A fost un zvon, a venit pedeapsa
Potrivit procurorului Sylvie Moisson, în cartierul Cite des Poetes din Pierrefitte-sur-Seine a avut loc vineri, 13 iunie, în jurul orei 20:15, un furt dintr-un apartament. Autorul furtului a fost pus pe fugă de un martor, care a făcut şi o descriere a acestuia, corespunzând “unui tânăr care a fost imediat urmărit, răpit, sechestrat, bătut şi lăsat să se zbată între viaţă şi moarte, nu departe de locul răpirii sale”. Prada s-a redus la doar câteva bijuterii.
Între răpirea adolescentului Darius şi descoperirea sa în căruciorul de supermarket a existat o solicitare de răscumpărare, a explicat Sylvie Moisson, o cerere adresată familiei sale, între 20:30 şi 21:47. Se ştiu orele, pentru că telefonul mobil al victimei a fost utilizat de răpitori pentru a comunica cu familia victimei.
Mobilul acestei barbarii este, în opinia procurorului, răzbunarea personală, represalii fondate pe zvonuri în ceea ce-i priveşte pe autorii atacului.
“Este complicat pentru romi să meargă la poliţie. Ei nu se află mereu în situaţie legală şi nu vor ca un poliţist să vină în mijlocul taberei lor'' pentru a-i controla, subliniază Christophe Ragondet, responsabil pentru zona Seine-Saint-Denis al sindicatului poliţiştilor Alliance.
Darius trăia împreună cu familia sa şi cu alţi romi într-o casă dezafectată pe care romii au transformat-o în tabără la Pierrefitte-sur-Seine, un oraş din suburbiile Parisului.
Potrivit elementelor preliminare ale anchetei, adolescentul a fost răpit din faţa apropiaţilor săi, care s-au speriat la vederea tinerilor agresori al căror “număr nu este încă cunoscut”, a mai spus Sylvie Moisson.

În stare foarte gravă
Lovit în numeroase rânduri la cap şi având echimoze la mâini şi la genunchi, Darius este spitalizat de vineri seară în secţia de reanimare şi prezintă “leziuni craniene şi cerebrale importante ce îi afectează pronosticul vital. Corpul medical nu se poate pronunţa încă asupra evoluţiei stării sale de sănătate”, a explicat Moisson.
Ambasada României la Paris a trimis de marţi o echipă consulară la Comisariatul Plaine Saint-Denis, pentru a acorda asistenţă consulară de specialitate familiei victimei.
Autorităţile franceze au atras atenţia că nu pot fi făcute publice informaţii din cadrul unei anchete penale aflate în curs de desfăşurare, conform legislaţiei franceze, potrivit unui comunicat al MAE român. Între autorităţile române şi franceze a fost demarată o colaborare pe linie judiciară, precizează sursa citată.
Ancheta a fost deschisă pentru răpire, sechestrare şi tentativă de omucidere, totul în bandă organizată. Sunt căutaţi mai mulţi indivizi, numărul lor nefiind precizat, pentru că mărturiile variază la acest capitol. Autorii riscă închisoarea pe viaţă pentru faptele lor.

S-au înmulţit agresiunile la adresa romilor
Site-ul lanouvellerepublique.fr susţine că agresiunile împotriva romilor s-au înmulţit în ultimii doi ani. În septembrie 2012, la Marsilia, locuitori din apropiere de Creneaux au pus pe fugă familiile instalate în apropiere şi au dat foc taberei dezafectate. În iulie 2013, la Saint-Denis, 15 persoane au pus la cale o operaţiune punitivă la adresa unei tabere de romi, rănind două persoane. În ianuarie 2014 la Paris, un riveran a aruncat pe salteaua unei familii care dormea în stradă cu un produs coroziv. În iunie 2014, la Hellemmes au fost aruncate două cocteiluri Molotov în apropierea caravanelor unei tabere organizate de municipalitate.
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, a condamnat marţi atacul asupra adolescentului român de etnie romă.
“Aceste atacuri asupra celei mai mari minorităţi din Europa sunt ruşinoase şi nu pot fi scuzate. Mă bucur să văd că Guvernul francez şi atât de mulţi responsabili din Franţa şi Europa au adoptat o poziţie fermă împotriva discriminării şi atacurilor împotriva romilor”, a declarat Jagland după o întâlnire la Haga cu ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans.


×
Subiecte în articol: lisare adolescent rom