x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania îşi majorează cu o treime bugetul militar, îngrijorată de "politica agresivă" a Rusiei

Lituania îşi majorează cu o treime bugetul militar, îngrijorată de "politica agresivă" a Rusiei

de Agerpres    |    02 Oct 2014   •   18:27
Lituania îşi majorează cu o treime bugetul militar, îngrijorată de "politica agresivă" a Rusiei

Lituania, preocupată de politica agresivă a Rusiei vecine, îşi va majora cu o treime bugetul apărării pentru 2015, însă fără a atinge încă nivelul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB), recomandat de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunţat joi Ministerul Apărării lituanian.

Cheltuielile militare vor reprezenta 1,11% din PIB în 2015, adică 424,5 milioane de euro, în creştere cu 32% comparativ cu anul în curs, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Viktorija Cieminyte.

La rândul său, ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a reafirmat angajamentul ţării sale de a ajunge înainte de 2020 la nivelurile de cheltuieli recomandate de NATO.

"Avem nevoie de mai multe fonduri pentru măsuri de securitate suplimentare şi pentru a respecta angajamentele faţă de NATO", a declarat Olekas pentru AFP.

Potrivit ministrului lituanian, fondurile suplimentare din 2015 vor fi cheltuite pentru noi dispozitive antiaeriene şi antitanc, precum şi pentru modernizarea de infrastructuri pentru exerciţii militare.

În opinia analistului Laurynas Kasciunas, majorarea bugetului militar este motivată de temerea că Rusia va dori să testeze în republicile baltice buna funcţionare a articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care stipulează principiul apărării colective a membrilor Alianţei.

×
Subiecte în articol: lituania Rusia nato