x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania - Patria chihlimbarului

Lituania - Patria chihlimbarului

24 Iun 2004   •   00:00

Lituanienii sunt un popor vesel, primitor si sentimental, spre deosebire de vecinii lor estoni si letoni, mult mai rezervati.

Probabil la atitudinea lor mult mai relaxata contribuie si bauturile nationale recunoscute pentru "taria" lor, cum sunt berile Utenos si Kalnapilis, dar si vodca Kvietino.  

LA MASA. Dupa ce isi incep masa cu un pahar de bauturica, lituanienii trec la bucatele propriu-zise, din care nu trebuie sa lipseasca lactatele si cartofii. O mancare traditionala si cautata de turistii care se jura ca nu o vor uita niciodata este "cepelinai", un fel de masa gelatinoasa facuta din coca de cartofi, care are in mijloc o gramajoara de branza, carne sau ciuperci. Se stropeste cu un sos facut din ceapa, unt, smantana si costita. Ca desert, nu lipsesc niciodata clatitele. Daca mancarea s-a dovedit prea sofisticata pentru gusturile vizitatorilor, acestia sunt mai mereu indemnati sa o "stropeasca" cu un pahar sanatos de "krupnikas", un lichior specific tarii, facut din miere.  

SUVENIRURI. Lituania este insa vestita pentru traditia deosebita in prelucrarea chihlimbarului. De la bratari la ceasuri, nu este turist care sa plece din aceasta tara fara un suvenir facut din pretioasa rasina de copac. Popor sentimental, lituanienii isi iubesc cu pasiune scriitorii. Jonas Maciulis, numit si Maironis, este considerat fondatorul literaturii lituaniene moderne, la inceputul secolului al 20-lea. Aici s-au nascut de altfel mai multi scriitori polonezi de marca, precum Czeslaw Milosz, distins in 1980 cu Premiul Nobel.

×
Subiecte în articol: lituania