x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania pedepseşte penal justificarea agresiunii sovietic

Lituania pedepseşte penal justificarea agresiunii sovietic

de Mihaela Matachita    |    16 Iun 2010   •   00:00

Parlamentul lituanian a adoptat o serie de amendamente care introduc pedepse penale pentru cei care justifică în mod public, neagă sau minimalizează crime internaţionale, precum şi crimele comise de URSS şi nazişti împotriva Lituaniei.



Potrivit acestor amendamente la Codul Penal, sunt vizaţi cei care justifică sau neagă "agresiunea (fostei) Uniuni Sovietice" şi Germaniei naziste împotriva Lituaniei, precum şi cazurile de genocid împotriva poporului lituanian, "crime grave şi deosebit de grave comise în anii 1990-1991 împotriva Lituaniei şi poporului lituanian", a relatat RIA Novosti. Legea prevede amenzi sau închisoare pentru persoanele care justifică, neagă sau minimalizează "într-un mod insultător" sau dacă asemenea acţiuni "conduc la încălcarea ordinii publice".

Rusia a avut numeroase dispute cu cele trei ţări baltice (Lituania, Estonia, Letonia), dar şi cu Polonia, cu privire la cel de-al doilea război mondial: Rusia susţine că Armata Roşie le-a eliberat de invadatorii germani, dar mulţi locuitori ai acestor ţări nu fac nicio deosebire între cele două ocupaţii.

Lituania a fost prima dintre republicile ex-sovietice care şi-a declarat independenţa, în martie 1990. Liderul sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov, a trimis tancurile. Deşi acestea s-au retras în câteva ore, trupele sovietice au continuat să staţioneze în Lituania. Peste zece oameni au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi, când lituanienii au protestat împotriva încercării trupelor sovietice de ocupare a televiziunii naţionale din Vilnius, în ianuarie 1991.

×
Subiecte în articol: externe