x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania se pregătește să adopte euro

Lituania se pregătește să adopte euro

09 Mai 2014   •   08:41
Lituania se pregătește să adopte euro

Economia lituaniană este bine pregătită pentru adoptarea euro, a declarat boardul Fondului Monetar Internațional într-un comunicat publicat joi, informează agenția Xinhua, preluată de Agerpres.

"Aplicarea politicilor prudente a condus la o creștere robustă echilibrată, inflație în scădere și consolidarea finanțelor publice, plasând astfel Lituania pe drumul cel bun pentru adoptarea monedei euro în ianuarie 2015", a notat Consiliul de Administrație al FMI citat în comunicat. Introducerea euro va consolida stabilitatea financiară a Lituaniei, va reduce riscul și promova în continuare integrarea europeană, consideră Fondul.

Între timp, Lituania îndeplinește confortabil toate criteriile oficiale euro. UE va lua o decizie finală asupra aderării țării la zona euro în iulie.

O creștere sănătoasă și echilibrată poate fi observată în economia lituaniană, dar țara baltică este încă în urma asociaților ei din Europa de Vest în ceea ce privește veniturile pe cap de locuitor, a remarcat FMI.  Potrivit comunicatului, PIB-ul real al Lituaniei ar trebui să depășească vârful nivelului de pre-criză din 2008 pentru prima dată în acest an. Fondul se așteaptă ca economia țării să crească la 3,3% în 2014.

Implementarea de reforme structurale suplimentare care să conducă la îmbunătățirea competitivității și combaterea șomajului structural incomod de ridicat al țării sunt printre altele recomandările făcute de FMI Lituaniei.

Într-o evaluare separată a tuturor celor trei țări baltice anunțată de asemenea joi, FMI a lăudat redresarea economică puternică a regiunii după crizele financiare mondiale din 2008-2009, dar de asemenea a avertizat în legătură cu piața de credit anemică ce ar putea afecta investițiile și creșterea economică, adaugă Xinhua.

×
Subiecte în articol: lituania moneda euro trecere la euro FMI