x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Litvinenco, posibil colaborator Al Qaeda!

Litvinenco, posibil colaborator Al Qaeda!

de Corina Andriuta    |    05 Dec 2006   •   00:00
Litvinenco, posibil colaborator Al Qaeda!

Scepticismul britanicilor privind moartea fostului spion Alexander Litvinenco se transforma pe zi ce trece in certitudine. Conform tabloidului The Guardian si al cotidianului Izvestia, Litvinenco avea in corp poloniu 210 in valoare de 30 de milioane de euro. Iar, in aceste conditii, asasinarea devine utopica. Gratie celor aparute in presa din Marea Britanie, jurnalistii rusi spala pe maini mecanismul de spionaj a guvernului rus de posibilele implicatii care vor decurge din "Dosarul Litvinenco".

In aceste conditii in care nici guvernul si nici agentiile secrete rusesti nu au avut vreo tangenta, atat britanicii cat si rusii se intreaba: Cum a murit totusi Litvinenco? Pentru ca e greu de crezut ca o persoana sau o agentie secreta punea la cale o crima atat de costisitoare!

SECRETE BINE PAZITE. Rezultatele autopsiei, care puteau aduce lamuriri in acest ciudat caz, nici pana acum nu au fost facute publice. Insa Guardian este sigur de o informatie: poloniul 210 asimilat de Litvinenco putea ucide mai bine de 100 de oameni. Pretul lui pe piata este de 27,7 milioane de euro. Pe de alta parte, cotidianul rus Izvestia leaga moartea sa fie de vanzarea materialelor radioactive cu care a avut de-a face, fie de fabricarea unui dispozitiv nuclear, portabil. O figura centrala in investigatie este italianul Mario Scaramella, cu care Litvinenco a luat pranzul in restaurantul "Itsu" la 1 noiembrie. Dupa acest pranz, Scaramello s-a ascuns cateva zile in Italia, dar, afland despre moartea lui Litvinenco, s-a speriat si a ajuns la Londra pentru investigatii medicale, dar si sa colaboreze cu politia. Senatorul Paolo Guzzanti a declarat ca si in organismul lui Scaramella s-a gasit doza mortala de izotop! Conform ipotezelor emise neoficial prin mass-media, Scaramello inca traieste, deoarece izotopul a fost mai aproape de Litvinenco, rusul avand permanent containerul cu izotop in mana. Astfel, iradierea italianului s-a produs prin simpla strangere de mana pe care a avut-o cu fostul agent FSB.

TERORISM. Ultima, dar cea mai spectaculoasa ipoteza care a fost lansata in Anglia tine de Bin Laden si celebra retea de terorism pe care o conduce. Astfel, Litvinenco putea fi implicat inclusiv in distribuirea substantelor radioactive gruparilor teroriste, el fiind suspectat de MI 6 (seviciul de contraspionaj britanic) de legaturi cu gruparile internationale extremiste ale Al Qaeda. Politia britanica a confirmat ca aceasta varianta este serios studiata in acest moment. Versiunea a aparut dupa ce profesorul italian Mario Scaramello a declarat ca Litvinenco facea contrabanda cu substante radioactive din Rusia in Elvetia inca din anul 2000. Investigatia oficiala este efectuata de departamentul antiterorist al Scotland Yard (SO 15).

×
Subiecte în articol: externe litvinenco