x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Localizarea prin GPS în Finlanda a fost perturbată de pe teritoriul Rusiei

Localizarea prin GPS în Finlanda a fost perturbată de pe teritoriul Rusiei

17 Noi 2018   •   11:30
Localizarea prin GPS în Finlanda a fost perturbată de pe teritoriul Rusiei

Ambasadorul Rusiei în Finlanda a fost convocat pentru luni la ministerul de externe de la Helsinki, unde va trebui să se întâlnească cu secretarul de stat Matti Antonen, în legătură cu perturbarea reţelei de localizare globală GPS pe teritoriul finlandez, informează Reuters. Ministerul finlandez de externe a afirmat joi că semnalul care permite localizarea prin sateliţi a fost bruiat de pe teritoriul Rusiei. 

Funcţionarea GPS a fost întreruptă în Finlanda în timpul recentelor exerciţii militare ale NATO, cele mai mari din ultimele decenii, încheiate miercuri. Deşi nu este membră a alianţei nord-atlantice, Finlanda a participat alături de alte 30 de ţări la manevrele extinse din Marea Baltică până în Islanda. 

"Nu avem nimic de ascuns aici. Întreruperea este o problemă serioasă, care deranjează aviaţia civilă. Vom acţiona împotriva Rusiei, vom discuta asta şi aşteptăm răspunsuri", a declarat ministrul finlandez de externe, Timo Soini, în timpul unei vizite în SUA. 

Moscova a dezminţit luni o acuzaţie anterioară a Finlandei privind perturbarea reţelei GPS în timpul exerciţiilor NATO. La începutul lui noiembrie, serviciile finlandeze de navigaţie aeriană au emis un avertisment din cauza întreruperii localizării prin satelit în nordul ţării. Rusia a fost acuzată recent şi de Norvegia, dintr-un motiv similar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: finlanda gps Rusia