x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locuitorii din Beijing s-au trezit de Crăciun sub un strat gros de poluare

Locuitorii din Beijing s-au trezit de Crăciun sub un strat gros de poluare

25 Dec 2015   •   13:00
Locuitorii din Beijing s-au trezit de Crăciun sub un strat gros de poluare

O ceaţă albă şi compactă acoperă străzile şi clădirile în ziua de Crăciun la Beijing unde locuitorii s-au trezit vineri, nu cu un strat de zăpada, ci cu un nor gros de poluare cu o nocivitate de 25 de ori mai mare decât limita admisă, relatează AFP.

Smogul cu un miros acru de cărbune reduce vizibilitatea la câteva sute de metri, fără ca municipalitatea capitalei să fi decretat "alerta roşie" (nivelul maxim) de poluare atmosferică.

Concentrarea de particule de 2,5 microni diametru (PM 2,5), deosebit de periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni, a atins vineri 620 de micrograme pe metru cub, potrivit datelor difuzate de Ambasada SUA.

Ceea ce reprezintă un prag maxim de 25 micrograme recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru o expunere de 24 de ore.

"Cum ar putea Moş Crăciun să găsească drumul spre Beijing?", a scris ironic un internaut pe platforma digitală Weibo.

Circulaţia a fost întreruptă pe unele autostrăzi periferice, iar traficul aerian este puternic perturbat. Peste 500 de zboruri interne au fost anulate la Beijing din lipsă de vizibilitate, a anunţat principalul aeroport din capitală.

Biroul meteorologic municipal a declarat pentru Crăciun "alertă portocalie", nivel la care fabricile sunt îndemnate să-şi reducă emisiile poluante, iar şcolile să-şi suspende activitatea.

Biroul municipal de protecţie a mediului a păstrat în continuare nivelul de "alertă galbenă". Poluarea este agravată de utilizarea sporită a cărbunelui pentru producţia de electricitate pe timp de iarnă şi de noxele emise de regiunile industriale din jurul Beijingului.

Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: beijing poluare beijing cod rosu poluare