x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locuitorii dintr-o suburbie londoneză, şantajaţi cu “călătorii români” de etnie romă

Locuitorii dintr-o suburbie londoneză, şantajaţi cu “călătorii români” de etnie romă

de Simona Lazar    |    27 Oct 2013   •   16:52
Locuitorii dintr-o suburbie londoneză, şantajaţi cu “călătorii români” de etnie romă

Aleile de acces din spatele caselor de pe Stratton Road (din Merton, o suburbie a Londrei) ar putea fi vândute unor “călători români” de etnie romă, cu excepţia situaţiei în care proprietarii caselor ar fi de acord să le cumpere pe loc. Situaţia este astfel prezentată într-o scrisoare primită de cei 27 de proprietari de pe strada cu pricina, perspectiva de a se învecina cu romii originari din România fiind folosită de vânzător ca o formă de şantaj emoţional.

În urmă cu trei ani, Michael Morisson, un cinstit (până la proba contrarie) om de afaceri britanic, a cumpărat de la un dezvoltator imobiliar... 27 de alei de acces din spatele caselor de pe o stradă din suburbia londoneză Merton. Patronul Merton Park Tracks a plătit 60.000 de lire sterline, după care a încercat să le revândă proprietarilor caselor. Cum aceştia au refuzat, fiind susţinuţi şi de membrii consiliului local, care au spus că, deşi e proprietarul aleilor, Michael Morisson nu le poate limita accesul la propriile locuinţe, omul de afaceri a încercat să recurgă la şantajul emoţional, pentru a-şi recupera investiţia iniţială şi cheltuielile ulterioare de întreţinere. El a trimis o scrisoare locuitorilor de pe strada Stratton, prin care îi informa că, dacă nu vor accepta să (răs)cumpere aleile, atunci va fi nevoit să le vândă unor “călători români”, întrucât el este “disperat”.
Preţul fixat este de 30.000 de lire sterline pentru fiecare dintre cele 27 de alei (ceea ce i-ar aduce un profit de 750.000 de lire sterline) .

În aceeaşi scrisoare, el le atrage atenţia celor de pe strada Stratton că viitorii proprietari ai aleilor vor avea dreptul să-şi deschidă “proprietăţile” altor “prieteni”, probabil tot “călători români”, 24 de ore din 24, şi că această situaţie va conduce, inevitabil, la scăderea valorilor propriilor locuinţe. Cu alte cuvinte, pierderea lor va fi şi mai mare, în cazul în care vor dori să se mute din cartier.  

Consilierii locali din suburbia Merton au încercat să-i liniştească pe locuitorii de pe Stratton Road, spunându-le că, indiferent care vor fi noii proprietari ai aleilor, ei vor trebui să le respecte dreptul de acces şi dreptul de a-şi parca automobilele pe alee, în dreptul casei. De asemenea, localnicilor le-a fost confirmat faptul că actul prin care Morisson a intrat în proprietatea aleilor este perfect legal şi că el are dreptul să revândă oricui doreşte, la ce valoare doreşte. Pe de altă parte, au încercat să-i liniştească, spunându-le că nu este sigur că s-ar putea găsi acei “călători români” dispuşi să plătească 810.000 de lire sterline pentru a deveni proprietarii unor alei. 

Merton este o suburbie londoneză situată în apropiere de Wimbledon (cu celebra sa arenă de tenis) şi învecinată cu Merton Park, una dintre ariile naturale protejate (încă din anii '20-'30) de lângă Londra. Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a început să se dezvolte ca suburbie a capitalei britanice, Merton a fost o simplă localitate rurală, dar una cu o istorie foarte veche. În secolul al XII-lea, aici a fost ridicată o mănăstire a fraţilor augustini (din care astăzi se mai păstrează doar nişte ruine).

×
Subiecte în articol: locuitori santajati londonezi