x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra alocă 3 milioane de lire sterline pentru ''a proteja drepturile'' britanicilor în UE

Londra alocă 3 milioane de lire sterline pentru ''a proteja drepturile'' britanicilor în UE

30 Aug 2019   •   10:10
Londra alocă 3 milioane de lire sterline pentru ''a proteja drepturile'' britanicilor în UE

Guvernul britanic a anunţat joi că va aloca 3 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) pentru programe de asistenţă în aşa fel încât celor peste un milion de britanici care trăiesc în ţări ale Uniunii Europene să le fie protejate drepturile după Brexit, informează vineri EFE.

Londra va distribui aceste fonduri prin intermediul organizaţiilor non-profit cărora le va reveni sarcina de a-i informa pe cetăţenii britanici cu privire la nevoia de a solicita un permis de reşedinţă, de a se înregistra în sistemul de sănătate al ''ţării gazdă'' şi de a-şi echivala permisul auto. Aceste organizaţii vor asista persoanele care solicită ajutor în obţinerea acestor documente.

''Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie şi doreşte să-i ajute pe britanicii care trăiesc în Uniune să fie total pregătiţi pentru Brexit. Aceste fonduri le vor permite cetăţenilor să primească ajutoarele de care au nevoie pentru a-şi proteja drepturile de reşedinţă şi acces la servicii'', a declarat ministrul de externe britanic, Dominic Raab, citat într-un comunicat de presă.

Guvernul de la Londra subliniază că acest program vine în completarea serviciilor de care britanicii pot deja beneficia prin intermediul legaţiilor diplomatice ale Regatului Unit în Uniunea Europeană. Ambasadele şi consulatele britanice au organizat 541 de sesiuni informative începând din noiembrie 2017 pentru a-i ţine la curent pe britanicii rezidenţi în străinătate cu privire la situaţia lor post-Brexit.

În ceea ce priveşte relaţia Regatului Unit cu blocul comunitar, ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a declarat vineri că următorul punct de cotitură important pe tema Brexit-ului va fi summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie, la finalul căruia Londra speră că parlamentul britanic va avea ceva nou de discutat despre Brexit.

''Următorul moment important care se va întâmpla va fi la summitul european, iar acesta va avea loc cam pe la jumătatea lunii octombrie, şi acela este momentul în care ar putea exista ceva nou de discutat'', a declarat Shapps la televiziunea BBC.

În timpul interviului, Shapps a menţionat în două rânduri Consiliul European din octombrie. Parlamentul britanic va avea suficient timp să dezbată ''orice aspect nou, sper, (rezultat) din acest efort intensificat din partea UE şi a diplomaţilor noştri cu scopul de a ajunge la un acord negociat. A existat probabil doar o mică rază de lumină'' din partea liderilor UE atunci când s-au întâlnit cu premierul Boris Johnson, a mai spus Shapps, care a adăugat: ''Suntem pregătiţi, indiferent de rezultat''. AGERPRES

×
Subiecte în articol: londra