x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra consideră posibilă o nouă relaţie cu Rusia doar dacă aceasta îşi schimbă comportamentul

Londra consideră posibilă o nouă relaţie cu Rusia doar dacă aceasta îşi schimbă comportamentul

06 Iun 2019   •   19:45
Londra consideră posibilă o nouă relaţie cu Rusia doar dacă aceasta îşi schimbă comportamentul

O nouă relaţie cu Rusia nu va fi posibilă dacă aceasta nu îşi schimbă atitudinea, a declarat joi un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May, după apelul preşedintelui rus Vladimir Putin la ''întoarcerea paginii legate de spioni'', notează Reuters şi AFP.

''Este clar că modelul de comportament al Rusiei, agresiv şi destabilizator, subminează pretenţiile de a constitui un partener internaţional responsabil'', a declarat purtătorul de cuvânt. 

El a subliniat că Londra va continua să discute cu Moscova despre chestiuni de securitate internaţională întrucât ''este în interesul Regatului Unit''.

''Dar prim-ministrul a evidenţiat cu mai multe ocazii că noi nu vom putea avea o relaţie diferită decât dacă Rusia îşi schimbă comportamentul'', a adăugat reprezentantul guvernului britanic.

În timpul unei întâlniri cu directori ai agenţiilor de presă străine, organizată de TASS în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg, preşedintele rus Vladimir Putin s-a referit la relaţiile cu Regatul Unit, afectate de mai multe scandaluri, printre care şi cel provocat de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia. 

Liderul rus a cerut ''să se întoarcă pagina legată de spioni''. ''Nu noi v-am spionat cu acest personaj despre care se spune că ar fi fost otrăvit la Salisbury. Este agentul vostru, nu al nostru. Ceea ce înseamnă că voi sunteţi cei care ne-aţi spionat'', a susţinut preşedintele rus într-o declaraţie citată de AFP.

La 4 martie 2018, fostul spion rus Serghei Skripal, stabilit la Salisbury, în sud-vestul Angliei, şi fiica sa Iulia, au fost vizaţi de o tentativă de otrăvire cu Noviciok, un agent chimic de concepţie sovietică. Ei s-au însănătoşit după ce au rămas spitalizaţi mai multe săptămâni în stare critică.

Londra a acuzat Rusia că este responsabilă de această tentativă de otrăvire şi a anunţat ca represalii îngheţarea relaţiilor bilaterale şi expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul britanic.

Reluarea oficială a dialogului la nivel înalt între Londra şi Moscova a avut loc la jumătatea lunii februarie, după 11 luni de la scandalul Skripal.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: londra Rusia