x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra fierbe: Majoritatea scoţienilor sunt în favoarea independenţei

Londra fierbe: Majoritatea scoţienilor sunt în favoarea independenţei

04 Feb 2020   •   20:50
Londra fierbe: Majoritatea scoţienilor sunt în favoarea independenţei

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei a crescut la 52%, cel mai înalt nivel de la referendumul din 2016 privind Brexit, conform unui sondaj realizat chiar înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Acest sondaj de opinie poate fi un motiv de satisfacţie pentru prim-ministrul scoţian, Nicola Sturgeon (foto), care militează pentru organizarea unui al doilea referendum pe acest subiect, după eşecul taberei sale separatiste la precedenta consultare populară în 2014. Guvernul britanic refuză cu fermitate orice nou scrutin.

Sondajul, publicat luni seară, a fost realizat de institutul de sondare online Panelbase între 28 şi 31 ianuarie pentru blogul politic „Scot Goes Pop” şi jurnalul pro-independenţă „The National”.

Este al treilea sondaj din ultimele două săptămâni care arată un sprijin tot mai mare pentru independenţă, aflat în jurul a 50% din voturi.

La un precedent referendum asupra independenţei, organizat în 2014, unioniştii au ieşit învingători cu 55%. Premierul britanic conservator, Boris Johnson, refuză un nou scrutin, afirmând că precedenta consultare populară a tranşat dezbaterea.

Însă, pentru Nicolas Sturgeon, Brexit, împotriva căruia au votat 52% dintre scoţieni la referendumul din 2016, a schimbat situaţia. Printr-o eventuală desprindere de restul Regatului Unit, Scoţia speră să poată în cele din urmă să se alăture UE.

Redactorul-şef al „Scot Goes Pop”, James Kelly, a calificat rezultatele acestui ultim sondaj drept „cel mai bun rezultat în favoarea unui «Da»” în sondajele de după referendumul din 2016 privind Brexit.

„Rămâne de văzut ce impact va avea cu adevărat ieşirea din UE”, a nuanţat el.

„S-ar putea ca acest lucru să crească şi mai mult” tabăra favorabilă independenţei, a declarat el, precizând totuşi că „schimbarea minimală din timpul perioadei de tranziţie ar putea conduce la un fals sentiment de securitate”.

Ieşit vineri seară din UE după 47 de ani de apartenenţă, Regatul Unit a intrat într-o fază de tranziţie în timpul căreia regulile europene continuă să se aplice pe teritoriul britanic.

Marea Britanie are timp până la sfârşitul anului să negocieze viitorul relaţiei sale cu blocul european redus la 27 de membri, în special pe plan comercial.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: scotia independenţa brexit