x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra / Operatiunea "Vanatoarea de teroristi"

Londra / Operatiunea "Vanatoarea de teroristi"

de Ana Ilie    |    09 Iul 2005   •   00:00
Londra / Operatiunea "Vanatoarea de teroristi"

Peste 52 de persoane au murit si mai mult de 700 sunt ranite in urma celor patru explozii devastatoare de la Londra. Anchetatorilor trebuie sa-i prinda pe cei vinovati.

Londra s-a cutremurat pe 7 iulie 2005. Peste 52 de persoane au murit si mai mult de 700 sunt ranite in urma a patru explozii devastatoare. Greul abia incepe si e sarcina anchetatorilor sa decida cine este vinovat de aceasta tragedie.

Data de 7 iulie 2005 va intra in istoria Marii Britanii drept una sangeroasa, cand sistemul de protectie al uneia dintre marile puteri ale lumii a primit o lovitura dura din partea retelei teroriste Al-Qaeda. Atentatele in lant din statiile de metrou si dintr-un autobuz etajat din capitala londoneza au cauzat moartea a cel putin 52 de persoane si ranirea a peste 700, printre care si cetateni germani si francezi. Britanicii incercau ieri-dimineata sa faca fata acestei situatii fara precedent in stilul lor caracteristic, vazandu-si de viata lor ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, mergand cu metroul sau autobuzul la slujba, desi cu o strangere de inima.

ANCHETA. In acest timp, Politia londoneza a declansat cea mai mare vanatoare de teroristi de pana acum, pentru a-i prinde pe cei responsabili de tragedia de joi. Atentatele "poarta marca retelei teroriste Al-Qaeda" si se stie deja ca bombele care au fost detonate in diverse locatii din inima financiara a Londrei, City-ul, nu contineau mai mult de 5 kilograme de material explozibil. In plus, este clar ca in Marea Britanie exista o celula activa a Al-Qaeda, a sustinut ieri, intr-o conferinta de presa, Ian Blair, seful Scotland Yardului. "Exista probe izbitoare" care dovedesc faptul ca aceasta celula locala a Al-Qaeda este inca activa, a spus Blair, care a tinut sa asigure londonezii ca Politia este "hotarata de o maniera implacabila" sa-i gaseasca pe autorii atentatelor. In opinia lui Blair, locuitorii capitalei s-au comportat exemplar in fata tragediei, iar serviciile de urgenta au reactionat extrem de bine. "Tot ceea ce poate fi facut a fost facut si se face in contiuare", a declarat si seful operatiunilor speciale din cadrul Scotland Yardului, Andy Hayman.

SARCINA GREA. Investigatorii britanici se vad pusi in fata unei sarcini grele, aceea de a pune cap la cap bucati de informatii, pentru a realiza un tablou clar al celor patru explozii de amploare care au zguduit joi Londra si in cele din urma sa decida cine este vinovat. Exista temerea ca tunelurile de metrou au fost deteriorate la deflagratia bombelor, ceea ce ar face ca strangerea unor informatii pretioase sa fie aproape imposibila. Politia se va folosi cu siguranta si de inregistrarile celor 1.800 de camere de luat vederi cu circuit inchis din statiile de metrou si ale celor 6.000 din reteaua de metrou, pentru a incerca sa gaseasca posibili suspecti. Expertii spun ca va fi vorba despre vizionarea a mii de ore de inregistrari video. Alte informatii vor putea fi culese din analizele legistilor, dar si din inregistrarile telefonice si ale postei electronice facute in mod constant de catre serviciile de informatii.

In cele din urma, autoritatile vor trebui sa decida unde au gresit serviciile de informatii. Desi autoritatile sustin ca nu s-a gresit cu nimic, iar atentatele i-au luat pe toti prin surprindere, presa din insula remarca in unanimitate esecul total al serviciilor britanice in prevenirea si contracararea tragediei. Aceasta, mai ales in conditiile in care centrul de analiza terorista a redus nivelul alertei chiar in luna iunie, considerand ca amenintarea nu mai este "severa generala", adica al treilea nivel dupa "iminenta", si "severa specifica" si a coborat la "substantiala".

TEAMA MUSULMANILOR. Desi toata lumea a aruncat vina pentru atentate pe militantii islamisti, ca urmare a revendicarii atentatelor de catre organizatia Al-Qaeda/Jihad in Europa, premierul Tony Blair a tinut sa reaminteasca lumii intregi ca musulmanii din Marea Britanie dezaproba aceste acte barbare. "Stim ca teroristii actioneaza in numele Islamului, insa ei sunt diferiti de imensa majoritate a musulmanilor", a spus Blair. Cu toate acestea, comunitatea musulmana resimte destul de puternic efectul atacurilor si se teme de represalii. "Este nelinistitor sa fii musulman acum", a marturisit Kaimul Haque pentru AFP. Musulmanii se tem de razbunarea concetatenilor lor de alte religii, asa cum s-a intamplat si in America dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

TIPICUL AL-QAEDA
Dupa New York, Washington si Madrid, Londra a devenit joi a patra metropola occidentala lovita de terorism, prin atacuri coordonate tipice gruparilor jihadiste, comenteaza AFP, care identifica asemanari importante ale atentatelor succesive impotriva Statelor Unite si a aliatilor sai in razboiul global impotriva terorismului.

La 11 septembrie 2001, comandouri formate in total din 19 teroristi, majoritatea sauditi, au deturnat patru avioane. Doua au lovit turnurile gemene din New York. Dupa cateva ore, aceste simboluri ale Manhattanului s-au prabusit, inregistrandu-se mii de victime. Alte doua avioane au lovit centrul puterii politice, Washingtonul. Unul a distrus o aripa a Pentagonului, iar celalalt s-a prabusit pe un camp in Pennsylvania. In total, atentatele s-au soldat cu aproape 3.000 de morti.

In 2004 a fost vizat Madridul. La 11 martie, dimineata, la ora de varf, o prima bomba a explodat intr-un tren, la periferie. In total s-au produs 10 explozii in patru trenuri, bilantul fiind de 191 de morti si 1.900 de raniti.

Ca si atacurile de la Madrid, atentatele de joi de la Londra au vizat transportul in comun, bombele explodand intr-o succesiune rapida, la ora de varf, in trei garnituri de metrou si intr-un autobuz supraetajat.

ALERTA LA MAI SI MAPN
Ministerul Roman al Administratiei si Internelor a dispus personalului din subordine sa ia toate masurile pentru a preveni si combate "orice evenimente care pot periclita ordinea publica ori siguranta cetatenilor". Autoritatile anunta ca structurile MAI au "amplificat cooperarea" cu celelalte institutii cu atributii in combaterea terorismului. SRI a comunicat, la randul sau, ca alerta terorista pe teritoriul national ramane la acelasi nivel, precaut - albastru. MApN a aprobat aplicarea planului de actiune pentru situatii teroriste. Dispozitia se refera la luarea unor masuri de intarire a vigilentei pe linia executarii serviciului de lupta, a pazei si protectiei obiectivelor.
×
Subiecte în articol: externe