x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra plănuieşte o campanie anti-imigranţi români: "Vă rugăm, NU VENIŢI în Marea Britanie!"

Londra plănuieşte o campanie anti-imigranţi români: "Vă rugăm, NU VENIŢI în Marea Britanie!"

de Veronica Micu    |    28 Ian 2013   •   09:12
Londra plănuieşte o campanie anti-imigranţi români: "Vă rugăm, NU VENIŢI în Marea Britanie!"

Miniştrii britanici iau în calcul un plan pentru descurajarea imigraţiei, campania concentrându-se pe dezavantajele traiului în Marea Britanie, precum vremea ploioasă şi lipsa de locuri de muncă. "Vă rugăm să nu veniţi în Marea Britanie - plouă şi locurile de muncă sunt puţine şi prost plătite!". Astfel ar suna un posibil slogan al campaniei pe care Londra ar putea-o lansa pentru a descuraja lucrătorii români şi bulgari să vină în Marea Britanie, după eliminarea restricţiilor pe piaţa britanică la finalul acestui an, scrie presa britanică.

Această campanie va "corecta impresia potrivit căreia străzile de aici sunt pavate cu aur", a declarat un oficial la sfârşitul săptămânii, potrivit The Guardian, care adaugă că nu s-au dezvăluit informaţii despre felul în care va arăta campania, dacă aceasta îi va prezenta pe britanici "cât mai groaznic posibil" sau îi va încuraja pe potenţialii imigranţi să se bucure de Carpaţii români sau staţiunile bulgare de la Marea Neagră. În contextul în care guvernele din lumea întreagă cheltuiesc sume importante angajând consultanţi din Londra să le facă imagine, "ar fi o ironie dacă Marea Britanie ar opta să îşi strice imaginea", mai scriu jurnaliştii britanici. The Guardian aminteşte de precedentul din 2007, când Eurostar a făcut o campanie publicitară trenurilor sale în Belgia, în care apare un "skinhead" tatuat urinând într-o ceaşcă de porţelan chinezesc.

Daily Mail scrie că o "opţiune nucleară" ar fi declararea unei "urgenţe economice" cu scopul de a descuraja imigraţia, deşi avocaţii Guvernului au păreri împărţile despre legalitatea unei asemenea opţiuni. Publicaţia precizează că după introducerea unei limitări a sumelor de bani pe care imigranţii le pot solicita ca ajutoare, măsura poate fi plasată în centrul acestei campanii publicitare negative, ulterior, anul acesta.

Tabloidul Mirror comentează că această campanie publicitară negativă ar contrasta cu imaginea "strălucitoare" de ţară prosperă şi fericită a campaniei - "Britania este Mare" - de promovare a Jocurilor Olimpice în această ţară. Iar unii "critici se tem că planul ar putea afecta Regatul Unit prin descurajarea investiţiilor unor afaceri străine", avertizează publicaţia.

Financial Times a scris ieri, în ediţia online, că Guvernul britanic lucrează în prezent la măsurile de limitare a numărului migranţilor provenind din Bulgaria şi România care ar putea beneficia de serviciile sociale atunci când vor fi ridicate măsurile tranzitorii pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Premierul David Cameron, aflat sub presiune din partea multor parlamentari conservatori pentru a adopta o linie dură cu privire la imigraţie, a dispus oficialilor guvernamentali şi Ministerului de Interne să încerce să prezinte măsuri care vor face mai dificil accesul bulgarilor şi al românilor la "statul bunăstării britanic"'.

Opţiunile aflate în discuţie includ propunerea de a li se cere migranţilor să părăsească teritoriul britanic dacă nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă în termen de 3 luni de la intrarea în Marea Britanie sau dacă nu pot dovedi că dispun de suficiente resurse financiare pentru a trăi în primele şase luni de la sosirea în Marea Britanie. În încercarea de a descuraja potenţialii migranţi să vină în Marea Britanie, s-a vorbit chiar de o campanie publicitară prin care să fie evidenţiate dezavantajele traiului în această ţară, însă ideea a fost abandonată rapid de Downing Street.

Grupuri precum MigrationWatch au estimat că 250.000 de lucrători români şi bulgari vor veni în Marea Britanie în următorii cinci ani, deşi aceste cifre sunt controversate. Un parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, susţine că în doi ani numărul românilor şi bulgarilor care vor ajunge pe teritoriul britanic va însuma 425.000 de persoane. Cifrele sunt combătute de experţi, mai ales pentru că ele au la bază acelaşi de tip de estimare ca atunci când guverne europene au introdus măsuri temporare de control al imigraţiei după ce ţări ca Polonia şi Cehia au aderat la UE în 2004, pentru a stopa afluxul de lucrători central-europeni în Europa Occidentală.

×