x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintelui companiei Louis Vuitton i s-a refuzat cetăţenia belgiană

Preşedintelui companiei Louis Vuitton i s-a refuzat cetăţenia belgiană

11 Ian 2013   •   16:48
Preşedintelui companiei Louis Vuitton i s-a refuzat cetăţenia belgiană
Sursa foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Preşedintelui companiei de produse de lux Louis Vuitton, multimilardarul francez Bernard Arnault, i s-a refuzat de către un tribunal din Bruxelles acordarea cetăţeniei belgiene, după ce acesta încercase să renunţe la cea franceză, pentru a evita taxele.

Arnault, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa, a început demersurile pentru a deveni cetăţean belgian în vara anului trecut, după ce preşedintele Franţei, François Hollande, a anunţat că intenţionează să taxeze averile mari cu 75%.

Arnault fusese deja refuzat şi de Oficiul Belgian pentru Străini, care are competenţa de a acorda cetăţenia belgiană. Arnault nu a putut să facă dovada că a avut domiciliu în Belgia timp de trei ani, una dintre condiţiile fundamentale pentru acordarea cetăţeniei.

Mai mult, justiţia belgiană a deschis o anchetă pentru a verifica dacă o serie de întreprinderi şi fundaţii ale lui Arnault în Belgia au beneficiat de avantaje fiscale pentru mărirea capitalului.

Arnault se adaugă astfel unei serii mai mari de francezi bogaţi care vor să renunţe la cetăţenie, reacţie poreclită drept "exil fiscal". Actorul Gerard Depardieu a renunţat la cetăţenia franceză din acelaşi motiv, devenind cetăţean rus.

De asemenea, omul de afaceri Hugues Taittinger, producător de şampanie, a emigrat în Belgia, iar recent, actriţa Brigitte Bardot a ameninţat că va renunţa la cetăţenia franceză, dar nu din motive fiscale, ci pentru că Franţa nu tratează cum se cuvine elefanţii. 

×