x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de teatru: Preşedintelui ungar i-a fost retras titlul de doctor pe motiv de plagiat

Lovitură de teatru: Preşedintelui ungar i-a fost retras titlul de doctor pe motiv de plagiat

de Istvan Deak    |    29 Mar 2012   •   22:35
Lovitură de teatru: Preşedintelui ungar i-a fost retras titlul de doctor pe motiv de plagiat

Conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta a decis retragerea titlului de doctor presedintelui ungar Pal Schmitt, dupa ce universitatea a calificat lucrarea sa de doctorat drept 'plagiat', relateaza presa ungara.

Teza, sustinuta in urma cu 20 de ani, se refera la istoria Jocurilor Olimpice.

Decizia a fost luata cu 33 de voturi pentru si patru impotriva, a declarat rectorul Tivadar Tulassay. 'Teza de doctorat nu raspunde metodelor stiintifice, nici etice', a adaugat acesta.

Consiliul doctoral al Universitatii Semmelweis declansase o procedura vizand retragerea doctoratului lui Pal Schmitt (obtinut in 1992), in cursul diminetii zilei de joi, rectorul Universitatii declarandu-le jurnalistilor, dupa o reuniune extraordinara a acestei instante, ca 'se apreciaza drept justificata masura retragerii titlului'. 'Propunem inceperea procesului', a mai spus rectorul, precizand ca propunerea Consiliului urmeaza sa fie confirmata in cursul dupa-amiezii de Senatul Universitatii.

Convocarea consiliului s-a facut dupa ce a fost dat publicitatii un raport realizat de un comitet din cadrul universitatii care a analizat teza de doctorat a sefului statului si a descoperit fragmente plagiate dupa o lucrare a expertului bulgar Nikolai Georgiev. Din raportul dat publicitatii miercuri reiesea ca lucrarea continea traduceri mot-a-mot in proportie mare din lucrarea expertului bulgar si, in plus, nici traducerea nu avea o calitate grozava. Dar in raport s-a mentinat faptul ca 'procesul de obtinere a doctoratului a fost, in ciuda unor nereguli, conform cu regulile in vigoare la momentul respectiv la Universitatea de Educatie Fizica'.

Problema doctoratului prezidential preocupa presa ungara de cand saptamanalul HVG a prezentat, la inceputul lunii ianuarie, pagini din teza de doctorat a lui Pal Schmitt, afirmand ca pare in mare parte o traducere a lucrarii in franceza a expertului bulgar si folosind termenul de 'plagiat' pentru a descrie situatia. Raportul prezentat de comitet a provocat un val de proteste atat in presa, cat si in strada. Un grup de manifestanti a protestat in Piata Kossuth din Budapesta in cadrul unui flash-mob, pentru a evita o reactie a fortelor de ordine. “Esti doctor, cum sunt eu medic!' sau “Ungaria – o taralipsita de responsabilitate?' sunt cateva dintre sloganurile care se puteau citi pe pancartele manifestantilor. Atat presa, cat si partide din opozitie au cerut demisia presedintelui, care era asteptat sa soseasca la Budapesta dintr-o vizita in Coreea de Sud.

La Seul, seful statului ungar s-a intalnit joi cu studentii coreeni de la Universitatea Hankuk, care invata in limba maghiara. Hankuk este cea mai mare universitate privata din Coreea de Sud, unde se predau limbi straine, printre care si maghiara. Pal Schmitt s-a intalnit cu rectorul Universitatii si a tinut o prelegere studentilor care invata maghiara, unii dintre acestia fiind imbracati in costume populare ungare. Pal Schmitt este primul sef de stat ungar care a vizitat catedra maghiara si cu acest prilej i-a fost acordat titulul de absolvent de onoare, potrivit Rador. In prelegerea sa, presedintele ungar a citat zicala maghiara potrivit careia "cu cat vorbesti mai multe limbi, cu atat esti mai valoros".

×