x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lui Bush i se pregateste ceva

Lui Bush i se pregateste ceva

29 Mai 2004   •   00:00

Contracandidatul democrat al lui George W. Bush, John Kerry, are de gand sa se alieze cu unul dintre cei mai bine cotati politicieni republicani, senatorul John McCain, pentru a-l invinge pe liderul SUA la prezidentialele din toamna.

LAVINIA TUDORAN

Pe John Kerry, candidatul democratilor la prezidentialele din SUA, il cunoaste de multa vreme si il apreciaza. Au fost combatanti in razboiul din Vietnam, au fost decorati pentru curaj si s-au intalnit apoi si la Senat. Si pe candidatul republicanilor, presedintele George W. Bush il stie bine. In afara de faptul ca fac parte din acelasi partid, l-a si invins in alegerile primare la prezidentialele din 2000. De atunci, Bush Jr. nu-l prea agreeaza, desi este considerat unul dintre cei mai buni politicieni de peste Ocean.

ALIANTA TERMINATOARE. Date fiind relatiile tensionate cu seful partidului, senatorul republican John McCain este pe cale a i se alatura lui Kerry in cursa pentru Casa Alba. Kerry ar candida pentru functia de sef al statului, McCain, pentru cea de vicepresedinte. Tandemul democrato-republican ar surclasa perechea Bush Jr.-Cheney. Un sondaj efectuat de postul de televiziune CBS arata ca, daca ar avea loc alegeri, Kerry si McCain ar obtine 53% dintre voturi, cu 14 procente mai mult decat actuala conducere de la Casa Alba. Combinatia pare incredibila, dar exista un precedent. Abraham Lincoln a avut vicepresedinte democrat in primul sau mandat, in perioada 1860-1864.

ACHIZITIE BUNA. Deocamdata, exista doar zvonuri legate de o posibila alianta intre Kerry si McCain, pe care senatorul republican le-a respins de mai multe ori. Democratii insa vorbesc in continuare despre acest foarte probabil tandem. Chiar si senatorul Hillary Clinton, sotia fostului presedinte democrat, Bill Clinton, a lasat sa se inteleaga ca McCain i se va alatura lui Kerry: "Sunt o mare admiratoare a lui John McCain. Am vorbit cu el si mi-a spus ca nu va candida.... Dar vom vedea ce se va intampla".

Democratul Dick Gephardt, un alt posibil candidat la functia de vicepresedinte, a admis ca McCain va fi acceptat fara probleme de catre partidul lui Kerry, scrie agentia France Presse. Analistii americani considera ca republicanul va aduce prospetime si o mai mare acoperire campaniei lui Kerry. McCain este din sudul SUA, iar Kerry din nord-est. In plus, McCain este republicanul care are, probabil, cele mai bune relatii cu tabara democrata.

×
Subiecte în articol: externe kerry mccain