x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupta pentru Downing Street

Lupta pentru Downing Street

03 Mai 2005   •   00:00

Premierul britanic Tony Blair poate fi linistit. Cel mai recent sondaj de opinie arata ca la legislativele de joi tot laburistii au cele mai mari sanse de castig, pregatindu-i astfel terenul pentru cel de-al treilea mandat, performanta unica in istoria partidului sau.



  • de ANA ILIE

  • ESTIMARI. Sondajele de opinie arata ca in campania electorala conservatorii au pierdut teren, iar laburistii se mentin in frunte
    Partidul laburist ar trebui sa castige, cel putin potrivit sondajelor de opinie, alegerile legislative programate pentru saptamana aceasta, in data de 5 mai. Pe de alta parte insa, rezultatele sondajului indica si faptul ca peste o treime din alegatori si-ar putea modifica optiunea de vot cu doar 48 de ore inainte de deschiderea urnelor, motiv pentru care este greu de spus cu certitudine cum va evolua aceasta situatie.

    INCERTITUDINE. Cert este ca, potrivit celui mai recent sondaj, partidul laburist al premierului Tony Blair este creditat cu cele mai multe optiuni de vot, desi o treime din britanici este inca indecisa. 39% din cei care sunt absolut decisi sa voteze se vor pronunta in favoarea laburistilor, cu zece procente inaintea principalului rival, Partidul Conservator, care este intr-o pronuntata pierdere de popularitate.

    Chiar daca este greu de crezut ca acest handicap ar putea fi recuperat pana joi de catre conservatori, exista insa o amenintare mult mai mare la adresa laburistilor, si anume prezenta scazuta la vot. Se adauga la aceasta si faptul ca mai bine de 36% din persoanele chestionate au declarat ca s-ar putea razgandi pana in ziua alegerilor in legatura cu optiunea de vot.

    LUPTE GRELE. Un alt sondaj, realizat de cotidianul The Guardian, arata ca laburistii sunt in dificultate in anumite circumscriptii considerate importante. In ceea ce priveste cele 108 circumscriptii unde lupta este stransa intre laburisti si conservatori, partidul lui Blair nu ar obtine decat 41% din sufragii. Daca aceasta estimare se va dovedi corecta la urne, laburistii ar putea pierde zeci de locuri in Camera Comunelor, reducandu-si majoritatea si slabind astfel autoritatea lui Blair.

    MOTIVE. Multa lume se astepta ca implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak sa-i submineze popularitatea, insa sondajele de opinie au demonstrat ca electoratul britanic este mai interesat de problemele sistemului de sanatate si de educatie. In plus, a contribuit si faptul ca atacul la persoana lansat de Michael Howard, liderul conservatorilor si descendent al unei familii de imigranti romani, la adresa lui Blair, cand liderul conservator l-a facut mincinos pe premierul britanic, s-ar putea sa fi deranjat o parte a electoratului conservator.

    SISTEM. Camera Comunelor detine, in sistemul britanic, puterea legislativa impreuna cu Camera Lorzilor. Joi, britanicii vor decide ocupantii a 646 de locuri de deputat, lorzii fiind numiti pe viata. Seful partidului care detine majoritatea este numit de catre regina Elisabeta a II-a, in functia de premier al Marii Britanii, cu conditia sa fi participat la alegeri si sa fie ales deputat in Camera Comunelor. Si ministrii trebuie sa fie deputati sau lorzi. Premierul este responsabil in fata deputatilor si poate fi demis printr-un vot de neincredere.
    ×
    Subiecte în articol: externe