x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimii luptători ninja din Japonia refuză să își mai transmită ”titlul” mai departe

Ultimii luptători ninja din Japonia refuză să își mai transmită ”titlul” mai departe

23 Noi 2012   •   15:41
Ultimii luptători ninja din Japonia refuză să își mai transmită ”titlul” mai departe
Sursa foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

Epoca șogunilor, a samurailor și a războaielor civile s-a terminat de mult în Japonia, însă în țară mai există un ninja, poate doi. Experți în spionaj, asasinate și sabotaj, luptătorii ninja și-au transmis mai departe cunoștințele și rangul, din tată în fiu sau de la maestru la discipol, însă această tradiție pare a se fi terminat.

Luptătorii ninja au fost mereu învăluiți de mister. Angajați de nobili pentru misiuni de spionaj, pentru sabotaje și asasinate, aceștia reprezentau culmea discreției.

Costumul albastru închis (nu negru, pentru că ar fi sărit în ochi în nopțile cu lună plină) le acopera tot corpul, mai puțin ochii, dând naștere legendelor cum că ar fi posedat darul invizibilității. Erau iscusiți în lupta cu sabia, însă numai în cazuri de necesitate. De obicei acționau cu săgeți otrăvite sau cu celebrele steluțe ninja.

Luptătorii ninja erau experți în chimie (puteau produce atât leacuri, cât și otrăvuri) și în materiale pirotehnice (un procedeu presupunea crearea unei perdele de fum care să-i ajute să fugă).

Aceste lucruri, cât și cele foarte puține menținui istorice despre luptătorii ninja au aprins imaginația Hollywood-ului, care i-a prezentat drept ființe aproape supranaturale, care au darul invizibilității și pot dispărea din senin.

"Aceste lucruri sunt imposibile, oricât te-ai antrena. Și luptătorii ninja sunt tot oameni”, spune amuzat Jinichi Kawakami, ultimul maestru ninja recunoscut oficial în Japonia.

Kawakami a început să învețe meseria când avea șase ani, de la maestrul său Masazo Ishida.

"Credeam că e vorba de joacă, nu că învățam ninjutsu. La un moment dat m-am întrebat dacă sunt învățat să fiu un hoț, pentru că trebuia să știu să mă furișez și să pot sparge o casă”, povestește acesta.

Alte lucruri pe care le învăța erau fabricarea de explozibili și de otrăvuri.

"Încă mai pot să amestec niște ierburi care nu te omoară, neapărat, dar te fac să crezi că ai o boală contagioasă”, spune acesta. La 18 ani, Masazo Ishida i-a spus discipolului său că nu mai are ce să-l învețe și i-a predat pergamentele cu istoria clanului de ninja Koka, ceea ce însemna că preluase titlul de maestru.

"Luptătorii ninja nu erau doar asasini, cum se crede. Aveau și alte slujbe. Nu se putea trăi doar din meseria de ninja”, spune Kawakami.

Unii erau țărani, alții comercianți ambulanți, meserie care le permitea să spioneze mai ușor.

Jinichi Kawakami este inginer în viața de zi cu zi, purtând un costum de afaceri, atunci când nu-l poartă pe cel de ninja.

Deși nu este recunoscut oficial ca atare, octogenarul Masaaki Hatsumi este un alt japonez care susține că ar fi maestrul ninja al clanului Togakure.

Hatsumi este fondatorul organizației de arte marțiale Bujinkan, cu peste 300.000 de elevi în toată lumea. Școala acestuia, situată în orășelul Noda din prefectura Chiba, este vizitată de sute de împătimiți ai nijutsului, în fiecare an.

Hatsumi a lucrat și în calitate de consilier în filme de arte marțiale printre care și ”You only live twice”, din seria James Bond.

Ambii maeștri au însă un lucru în comun. Nu vor să confere un titlu de maestru, preferând ca tradiția să moară cu ei.

"În epoca războaielor civile, capacitatea luptătorilor ninja de a spiona, sabota sau chiar ucide era folositoare. Acum, însă, avem arme, avem internet, avem medicamente mult mai eficiente decât leacurile noastre. Un ninja nu-și are locul în lumea modernă”, spune Jinichi Kawakami. Acesta declară că nu va desemna niciun discipol care să-i calce pe urme, mulțumindu-se doar să predea istoria luptătorilor ninja la Universitatea Mie.

Nici Masaaki Hatsumi, în ciuda sutelor de mii de elevi care se antrenează în sălile lui, nu vrea să desemneze un urmaș.

"Elevii mei vor continua să practice anumite tehnici pe care le foloseau și luptătorii ninja, însă nu va fi o persoană care să preia conducerea clanului”, spune acesta.

Practicile ninja sunt acum recreate și într-un muzeu dedicat luptătorilor din orașul Iga, de către grupul Ashura. Aceștia sunt însă mai mult circari decât luptători, demonstațiile lor punând accentul pe spectacol și nu pe discreția și eficiența luptătorilor ninja. 

×