x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lux si kitsch in orasul jocurilor de noroc

Lux si kitsch in orasul jocurilor de noroc

14 Feb 2004   •   00:00

In prima zi, stralucirea Las Vegasului iti ia ochii. Din a doua incepi sa vezi si cealalta fata: un oras care are case de carton si cersetori.

Gondola aluneca pe canal, printre spectatori curiosi, in timp ce din vocea de tenor autentic a gondolierului rasuna "O sole mio". Am obrajii rosii si privirea pierduta in cerul de un albastru ireal, pe care plutesc, parca in ritm cu gondola, norisori pufosi. Cateva minute mai tarziu, iau cina la Paris, pe una dintre stradutele pietruite cu flori la geamurile caselor. Fac cumparaturi la Roma si ma grabesc sa ajung la New York. Nu inainte de a vedea piramida din Luxor. Credeti ca am descoperit vreo fantastica masina a timpului care sa ma transporte ca vantul si ca gandul din Europa in America si apoi in Africa? Nu... Sunt doar in Las Vegas. OANA STANCU

La prima vedere, orasul luminilor, reclamelor si hotelurilor grandioase iti ia ochii. Nu stii incotro sa te uiti, ce sa vezi mai intai. Imensitatea hotelurilor nu incape in cadrul camerei foto. Las Vegas se masoara, culmea, nu in cazinouri, ci in numarul de camere de hotel: 130.000. Numai MGM are peste 5.000. Traversezi pasarele de pe o parte pe alta a stripului, celebrul bulevard cu numele orasului, din hotel in hotel si te minunezi. Fiecare dintre colosii dedicati turistilor dornici sa-si goleasca buzunarele sau cardurile la masa norocului e construit dupa modelul unui loc celebru de pe glob. Americanii le-au adunat pe toate pe o strada. In fata Hotelului New York, o Statuie a Libertatii in miniatura, la Paris - Turnul Eiffel si Arcul de Triumf, la Luxor - o piramida neagra, parca mai sinistra decat originalele, la Venetianul - gondole pe o replica a Canal Grande, la Caesar ‘s Palace - un Colosseum in care in fiecare seara canta o Celine Dion, un Elton John, un Luciano Pavarotti. Parcurgand stripul zaresti apoi Sahara, Monte Carlo, Rio, Aladin, Treasure Island sau celebra Stratosfera, mai inalta decat Turnul Eiffel cel autentic, care domina cerul Vegasului la peste 350 de metri inaltime. La Bellagio, o fantana uriasa se leagana, izbucneste si se topeste in ritmul muzicii.

Orasul fara nopti Las Vegas nu are noapte. S-ar intuneca destul de devreme, pana la ora 18:00, insa miile de lumini si viata plina din cazinouri nu te lasa sa simti ca e noapte. Chiote de bucurie izbunesc la o masa, in timp ce la alte 100 necazul e inecat in bautura. A doua zi insa stralucirea incepe sa piara. Celebrul strip nu iti mai ia ochii. Incepi sa vezi imensul leu auriu din fata MGM. Turnuletele colorate in roz si mov de la Excalibur si vrajitorul Merlin in unul dintre ele. "Balci!" e primul gand. "Kitsch!" e al doilea. A treia zi, deja ai sanse sa observi si cate un homeless, tarandu-si toata avutia intr-un carut de supermarket sau drogandu-se la cate o intersectie. Si mai vezi ca frumos ii palmieri se usuca, iar panselutele din fiecare spatiu verde sunt schimbate aproape zilnic. E desert. Pamantul, "plantat" artificial, are doar 20 de cm adancime.

Cealalta fata a Vegasului Dincolo de strip, orice imagine din Las Vegas nu aduce cu nimic din ce poti vedea la televizor sau pe paginile de Internet. Luxul, stralucirea sunt o poveste a unei singure strazi dintr-un celebru oras. Restul sunt o realitate a unui banal oras de provincie. Casute de carton, dreptunghiulare, care se pot rupe usor in doua, puse pe trailer si mutate in alt oras. Un american in blue-jeans trage dupa el o cutie cu sase beri in drum spre casa, unde se va aseza in fata televizorului. Sa iasa la o bere cu prietenii? Tot intr-un cazinou.

Si ei au gropi! "Uite, Oana, si astia au gropi!", exclama Alex, fotoreporterul, cu ochiul lipit de camera, intr-o descoperire care l-ar face fericit pe primarul Basescu. Strada se afla doar la 2-3 minute de strip. Leaga un cartier obisnuit de o zona mai bine cotata, in care casele au etaj si sunt pazite. Costa in jur de 150.000 de dolari. Si mai departe, cartierul rezidential in care locuiesc vedetele.

Cat costa o vacanta la Vegas? Daca vreti sa vizitati Las Vegas, trebuie sa aveti in vedere ca biletele de avion sunt mai scumpe decat la New York sau Los Angeles. TAROM nu are curse directe spre America. Companiile straine pun la dispozitie curse prin Paris - Atlanta - Las Vegas sau prin Amsterdam - Houston. Costa intre 750 de dolari si 1.100 de dolari. Al doilea pas, o camera la hotel. Daca nu va tine buzunarul, evitati stripul. O camera la vestitele hoteluri de la bulevard costa intre 800 si 3.000 de dolari. Pe langa strip, poti gasi camere si la 39$ pe noapte, plus taxe. Atentie! Pretul de azi nu va fi niciodata acelasi cu cel de-a doua zi. O varianta experimentata de noi inseamna 39+85+105+69+59, in total, cu taxe, 389$ pentru 5 nopti. Dar asta numai pentru ca era saptamana dupa SuperBowl, cand hotelurile se golisera. Si mai trebuie sa aveti in vedere ca orice pret afisat este fara taxe si ca orice serviciu platiti, trebuie sa adaugati un bacsis consistent. Ca nu exista transport in comun decat din ora in ora si ca taxiurile costa de la 10$ in sus pentru distanta dintre hoteluri.

×
Subiecte în articol: externe vegas las vegas