x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macedonia afirmă că se bazează pe "prietenia" Greciei pentru a relansa procesul de aderare la UE şi NATO

Macedonia afirmă că se bazează pe "prietenia" Greciei pentru a relansa procesul de aderare la UE şi NATO

12 Iun 2017   •   19:25
Macedonia afirmă că se bazează pe "prietenia" Greciei pentru a relansa procesul de aderare la UE şi NATO
Sursa foto: Skopje

 Noul premier macedonean Zoran Zaev a promis luni o aprofundare a "bunei prietenii" între ţara sa şi Grecia pentru găsirea unei soluţii la disputa privind numele de Macedonia şi pentru relansarea procesului de aderare a ţării sale la UE şi NATO, relatează AFP. 

"Ştiu că, dacă avem relaţii de prietenie şi o bună abordare, atunci o soluţie poate fi găsită", a dat asigurări Zoran Zaev la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Uniunii Europene şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

"Prietenii noştri cetăţenii greci, prin intermediul partidului de guvernământ şi al partidelor de opoziţie, vor sprijini Macedonia pe calea către integrarea europeană şi în NATO", a afirmat Zaev, care a făcut o prioritate din relansarea acestor demersuri. 

Îndepărtarea Macedoniei de blocul occidental a început în 2008, atunci când Grecia a respins aderarea la NATO a statului vecin din cauza conflictului vechi de 25 de ani între cele două state cu privire la numele de Macedonia. Grecia susţine că Skopje nu are dreptul să folosească acest nume, având în vedere că Macedonia este numele uneia dintre provinciile sale. 

"Sunt conştient de faptul că Grecia este un prieten bun şi poate fi alături de noi pentru fiecare nou capitol în procesul integrării europene", a afirmat Zaev, al cărui ministru de externe Nikola Dimitrov urmează să efectueze miercuri o vizită la Atena. 

Premierul macedonean Zoran Zaev se va deplasa şi el în curând în Bulgaria, ţară vecină membră a UE şi NATO, pentru a căuta sprijin în acest sens. 

La rândul său, Jens Stoltenberg a reamintit că aderarea Macedoniei la NATO nu poate avea loc decât cu condiţia găsirii "unei soluţii reciproc acceptabile" în disputa asupra numelui, în cadrul unei medieri a ONU. "Numai atunci vom putea începe să avansăm", a spus el. 

La rândul său, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a pledat pentru un "compromis în care toată lumea face mici concesii, însă primeşte mult în schimb". "Bineînţeles, nu va fi uşor", a recunoscut el, în cadrul unei conferinţe de presă cu Zaev, reamintind că este nevoie de "acordul unanim al statelor membre" UE în fiecare etapă a negocierilor de aderare.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: macedonia grecia ue nato