x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macedonia de Nord: Procurorul special anticorupţie, audiat într-un caz de extorcare de fonduri

Macedonia de Nord: Procurorul special anticorupţie, audiat într-un caz de extorcare de fonduri

20 Aug 2019   •   18:48
Macedonia de Nord: Procurorul special anticorupţie, audiat într-un caz de extorcare de fonduri

Procurorul special al Macedoniei de Nord responsabil cu anchetarea cazurilor de crimă organizată, Katica Janeva, a fost audiat marţi în cadrul investigaţiei privind un caz de extorcare de fonduri, transmite Reuters.

Katica Janeva şi-a oferit demisia luna trecută după ce presa locală a relatat despre presupusa ei implicare într-un plan de extorcare a unui om de afaceri acuzat de corupţie de biroul procurorului special.

Janeva rămâne însă în funcţie până la numirea unui nou succesor. 

Katica Janeva, care neagă implicarea în cazul de extorsiune, a fost audiată marţi de parchetul public 

'Este vorba deocamdată doar despre o anchetă. Sunt chemată ca martor', le-a declarat ea reporterilor după audiere, afirmând că nu este vinovată.

Cazul a devenit unul foarte delicat pentru guvernul premierului social-democrat Zoran Zaev, dat fiind că suspectul principal, omul de afaceri Bojan Jovanovski, şi-a afişat deschis relaţiile cu oficiali guvernamentali de rang înalt.

Pe conturile sale de social media sunt postate imagini în care apare socializând cu Zaev, miniştri şi cu Janeva.

Doi bărbaţi au fost arestaţi pentru că au primit 1,5 milioane de euro de la un om de afaceri inculpat de biroul procurorului special.

În înregistrările publicate de ziarul italian 'La Verita', suspecţii îi spun omului de afaceri că au acces la Janeva şi că îl pot ajuta cu retragerea acuzaţiilor.

Într-una din înregistrări, o voce de femeie este auzită spunând: 'Totul va fi OK'. Katica Janeva a confirmat că vocea îi aparţine. 

Instituţia procurorului special a fost creată în baza acordului din 2015 mediat de UE şi care a pus capăt unei crize politice de doi ani din această ţară. 

Sarcina sa principală era să lupte împotriva crimei organizate şi a corupţiei la nivel înalt, cazuri pe are instituţiile locale nu le puteau gestiona din cauza influenţei politice.

Mandatul acestei instituţii a expirat în septembrie anul trecut, dar foarte puţine cazuri au fost finalizate.

Macedonia de Nord este în aşteptarea unei date pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, condiţionate de reformele în justiţie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macedonia de Nord