x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macedonia de Nord trebuie să-şi reforme sistemul judiciar pentru a putea începe negocierile de aderare

Macedonia de Nord trebuie să-şi reforme sistemul judiciar pentru a putea începe negocierile de aderare

25 Iul 2019   •   18:45
Macedonia de Nord trebuie să-şi reforme sistemul judiciar pentru a putea începe negocierile de aderare

Macedonia de Nord trebuie să-şi reformeze sistemul judiciar pentru a se asigura că poate să gestioneze criminalitatea şi cazurile de corupţie la nivel înalt înainte ca Uniunea Europeană să poată stabili o dată pentru începerea discuţiilor referitoare la aderare, a declarat joi comisarul european pentru negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, relatează Reuters.

Fosta republică iugoslavă şi-a schimbat numele în Macedonia de Nord în acest an, punând capăt unei dispute de peste două decenii cu Grecia din cauza numelui şi înlăturând astfel un obstacol pentru aderarea la UE şi NATO.

Se aşteaptă ca noua Comisie Europeană să stabilească în octombrie o dată privind începerea negocierilor de aderare.

"Sunt încrezător că decizia (privind începerea negocierilor de aderare) va fi luată în octombrie", a spus comisarul european după o întâlnire cu premierul Zoran Zaev. 

"Macedonia de Nord a muncit din greu pentru acest lucru şi a venit timpul ca liderii UE să-şi respecte promisiunile", a spus el.

Hahn a mai spus că guvernul de la Skopje trebuie să implementeze reforme pentru a se asigura că sistemul judiciar este gata să finalizeze cazuri gestionate până acum de biroul procurorului special.

"Ceea ce este important acum în perspectiva deciziilor cruciale din octombrie este să se adopte legea privind parchetul public care asigură garanţii importante pentru respectarea statului de drept", a declarat Hahn.

Biroul procurorului special a fost creat în baza acordului din 2015 care a pus capăt unei crize politice de doi ani în Macedonia de Nord.

Sarcina principală a fost să gestioneze cazurile de crimă organizată şi de corupţie la nivel înalt, dosare pe care instituţiile locale nu puteau să le rezolve din cauza faptului că erau influenţate de politicieni.

Mandatul biroului a expirat în septembrie anul trecut, dar foarte puţine cazuri au fost finalizate.

Se aşteaptă acum ca parlamentul să adopte o lege care să treacă în atribuţiile parchetului public cazurile gestionate de biroul procurorului special.

Parlamentul ar urma să se pronunţe asupra proiectului de lege după vacanţa de vară.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macedonia de Nord aderare UE