x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macedonia se aşteaptă să primească undă verde pentru a începe negocierile de aderare la NATO

Macedonia se aşteaptă să primească undă verde pentru a începe negocierile de aderare la NATO

09 Iul 2018   •   18:17
Macedonia se aşteaptă să primească undă verde pentru a începe negocierile de aderare la NATO

Macedonia se aşteaptă să primească aprobarea de a începe negocierile de aderare la NATO în această săptămână, a anunţat luni ministrul său de externe, Nikola Dimitrov, potrivit Reuters. 

Liderii statelor din cadrul NATO se vor reuni miercuri la Bruxelles. Şi chiar dacă agenda va fi dominată de criticile preşedintelui american Donald Trump la adresa Alianţei, se va discuta de asemenea şi despre aderarea Macedoniei.

"Avem mari speranţe şi cred că totul este pregătit şi ar trebuie să se întâmple în această săptămână", a declarat Nikola Dimitrov pentru Reuters, în marja unui summit privind Balcanii de Vest la Londra. 

"Trebuie să fim pregătiţi să începem negocierile de aderare", a spus el. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luna trecută că Alianţa va aproba, cel mai probabil, începerea negocierilor de aderare la summitul din această săptămână. 

Stoltenberg a spus că înţelegerea recent convenită cu Grecia pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave în Republica Macedoniei de Nord şi pentru a pune capăt unei dispute vechi de decenii a fost "un acord istoric ce oferă o oportunitate istorică" pentru ca Skopje să adere la NATO. 

Schimbarea denumirii mai trebuie încă oficializată, totuşi, iar decizia este încă una criticată în ambele ţări. 

"Finalizarea părţii noastre din acordul (legat de nume) se va realiza în cadrul procesului" de pregătire pentru NATO, a spus Dimitrov. 

Întrebat dacă există îngrijorări că Rusia ar putea perturba procesul de aderare la NATO din cauza îngrijorărilor sale privind extinderea Alianţei Nord-Atlantice în sfera sa de influenţă tradiţională, Dimitrov a spus: "Dacă nu ar fi fost chestiunea privind numele, am fi fost membri ai NATO din 2008". 

"Prin urmare, cred cu tărie că nu este împotriva vreunei alte ţări şi va avea o importantă influenţă de calmare asupra stabilităţii regiunii. Dar, bineînţeles, până când se va întâmpla acest lucru, suntem preocupaţi de orice obstacol ar putea apărea", a mai afirmat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato aderare macedonia