x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macel in Ingusetia

Macel in Ingusetia

23 Iun 2004   •   00:00

Marunta republica Ingusetia a fost luni noapte scena unui adevarat carnaj. Cel putin 48 de persoane au fost ucise dupa ce 200 de rebeli veniti din Cecenia si Osetia de Nord au atacat fortele de ordine din mai multe orase ale republicii.

LAVINIA TUDORAN

Confruntari violente au izbucnit in noaptea de luni spre marti in cel putin trei orase din Ingusetia, republica rusa care are granita cu Cecenia. Aproximativ 200 de rebeli au atacat fortele de ordine si au incendiat Ministerul de Interne din republica. Bilantul provizoriu al confruntarilor: 48 de morti si 30 de raniti. Potrivit agentiei France Presse, a fost omorat si ministrul interimar de Interne al Ingusetiei, Abukar Kostoiev. Acesta a fost ucis la o intersectie din capitala Nazran. Demnitarul era in drum spre serviciu. "Printre morti se numara 18 colaboratori ai serviciilor de securitate, in special ai Ministerului de Interne din Ingusetia", a anuntat un purtator de cuvant al Internelor de la Nazran. Totodata au fost descoperite si cadavrele a doi rebeli. Acestea au fost transportate la Nazran pentru a fi identificate.

DIN CECENIA. Cei 200 de atacatori au venit, sustin surse autorizate, dinspre Cecenia si Osetia de Nord. Asaltul a inceput luni seara, la 19:00 GMT (21:00, ora Romaniei). Potrivit martorilor citati de BBC, rebelii, care purtau cagule si sustineau ca fac parte din gruparea "Brigada Martirilor", au utilizat semiautomate si lansatoare de rachete. Un demnitar de la Moscova a precizat ca atentatorii au furat doua camioane pline-ochi cu arme. Focurile de arma si multiple explozii s-au auzit la Nazran pana in zori, cand responsabilii cu securitatea in Ingusetia au anuntat ca situatia este sub control.

SA FIE LICHIDATI. Ministrul cecen de Interne, Alu Alhanov, candidatul Kremlinului la presedintia republicii din Caucaz, a atribuit atacul sustinatorilor liderului militar radical Samil Bassaiev si a afirmat ca operatiunile au fost aprobate de liderul separatist Aslan Mashadov. De altfel, acesta din urma a amenintat acum doua saptamani cu actiuni militare de amploare. Ca replica la masacrul din Ingusetia, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ieri ca atacatorii trebuie "gasiti si lichidati".

×
Subiecte în articol: externe