x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron apără „imaginea unității și a eficienței” oferită de Europa după încheierea acordului privind migrația

Macron apără „imaginea unității și a eficienței” oferită de Europa după încheierea acordului privind migrația

30 Iun 2018   •   18:30
Macron apără „imaginea unității și a eficienței” oferită de Europa după încheierea acordului privind migrația

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat sâmbătă "imaginea unităţii şi a eficienţei" oferită de Europa după încheierea acordului privind migraţia la summitul UE de la Bruxelles, relatează AFP. 

Întâmpinându-i pe premierii ceh şi slovac la Palatul Elysee, preşedintele francez a declarat că nu crede într-o "fatalitate a logicii în cadrul Uniunii noastre". "În aceste vremuri tulburi, trebuie, din contră, să găsim o imagine a unităţii, a eficienţei, în ceea ce priveşte respectarea valorilor noastre şi a istoriilor noastre comune", a declarat Macron pentru jurnalişti. 

"Aceasta este imaginea pe care am oferit-o ieri (vineri), indiferent de durata negocierilor, la Consiliul European, găsind soluţii europene, în special în ceea ce priveşte problema migraţiei", a adăugat preşedintele francez. 

"Acordul nostru este un semnal foarte bun pentru europenii care îşi pierd încrederea în UE", a declarat la rândul său premierul ceh Andrej Babis, aflat în fruntea unui guvern de coaliţie format din mişcarea populistă ANO şi partidul social-democrat CSSD. 

Omologul său slovac, Peter Pellegrini, a salutat "dinamismul pe care Emmanuel Macron îl aduce în dezbaterile europene". 

"Faceţi totul pentru ca soluţiile noastre europene să înregistreze progrese", a spus el. 

Liderii statelor din Uniunea Europeană au reuşit să ajungă vineri dimineaţă, după negocieri intense, la un acord privind migraţia care prevede ca statele blocului comunitar să instituie în mod voluntar pe teritoriul lor 'centre controlate' pentru migranţii salvaţi pe mare, explorând în acelaşi timp posibilitatea deschiderii de centre pentru migranţi în afara Europei. 

Premierii Poloniei, Cehiei şi Ungariei au salutat, în mesaje separate, acordul privind migraţia convenit de liderii din Uniunea Europeană reuniţi la Bruxelles, considerându-l o victorie deoarece prevede ca redistribuirea de refugiaţi să se facă pe bază voluntară. 

Cehia şi Slovacia, care fac parte din Grupul de la Vişegrad, sunt ostile primirii de migranţi pe teritoriul lor.

AGERPRES

×