x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron l-a primit pe Zelenski, salutând 'curajul' şi 'determinarea' noului preşedinte ucrainean

Macron l-a primit pe Zelenski, salutând 'curajul' şi 'determinarea' noului preşedinte ucrainean

17 Iun 2019   •   21:20
Macron l-a primit pe Zelenski, salutând 'curajul' şi 'determinarea' noului preşedinte ucrainean

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat luni 'curajul' şi 'determinarea' noului său omolog ucrainean, Volodimir Zelenski, 'de a face să tacă armele' în estul Ucrainei, liderul de la Elysee evocând un posibil summit la Paris dacă Moscova şi Kievul vor realiza 'gesturi' concrete, transmite AFP.

'Aveţi multă ambiţie pentru ţara dumneavoastră şi aţi avut, aveţi mult curaj', a declarat Macron primindu-l pe Zelenski, un fost actor de comedie şi umorist, novice în politică. 

Volodimir Zelenski se află în Franţa în prima sa vizită bilaterală de la alegerea sa în aprilie.

'În acest context, rolul Franţei este de fi alături de dumneavoastră pentru a vă ajuta să reuşiţi. Este ceea ce vom face', a afirmat Macron, care a salutat voinţa de 'modernizare puternică, de transformări profunde, de schimbare a sistemului politic şi economic ucrainean' manifestată de Zelenski.

Macron a schiţat perspectiva unui summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi Zelenski, pentru a face să avanseze aplicarea acordurilor de pace de la Minsk din 2015, cu condiţia însă ca cele două părţi să dea semnale de bunăvoinţă.

'Trebuie să fim siguri că sunt avute în vedere gesturi de o parte şi de alte', a menţionat preşedintele francez, citând problema prizonierilor şi cea a încetării focului.

Macron a salutat 'determinarea (noului preşedinte ucrainean) de a face să tacă armele, de a întinde mâna populaţiilor ucrainene din zonele separatiste şi de a pune în aplicare acordurile de la Minsk privind reglementarea conflictului pentru a uni din nou ţara'. 

'Este imposibil să fie restabilită pacea prin mijloace militare. Cheia păcii este presiunea diplomatică, prin intermediul sancţiunilor (împotriva Rusiei), pe care vă cer să le menţineţi', a declarat Volodimir Zelenski.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron zelenski