x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron se arată mai flexibil în privința condițiilor de aderare ale Albaniei și Macedoniei de Nord la UE

Macron se arată mai flexibil în privința condițiilor de aderare ale Albaniei și Macedoniei de Nord la UE

15 Feb 2020   •   19:05
Macron se arată mai flexibil în privința condițiilor de aderare ale Albaniei și Macedoniei de Nord la UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron se arată dispus să renunţe, în anumite condiţii, la opoziţia sa faţă de deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

''Aşteptăm cu toţi raportul Comisiei Europene, în luna martie, privind cele două ţări'', a declarat şeful statului francez în cadrul Conferinţei privind Securitatea de la Munchen.

''Trebuie să vedem ce va spune Comisia despre situaţia progreselor aşteptate şi, în funcţia de acest lucru, dacă rezultatele sunt pozitive şi încrederea este stabilită, ar urma să putem deschide apoi negocierile'', a explicat Macron.

El a refuzat, totuşi, ideea unui blocaj exclusiv francez în acest dosar. ''Salut marele curaj care constă în a te ascunde în spatele Franţei atunci când există un dezacord, dar vă pot spune că sunt mai multe state împotriva deschiderii negocierilor cu Macedonia şi Albania'', a spus Emmanuel Macron.

Comisia Europeană a prezentat recent o procedură de aderare la UE mai strictă şi reversibilă, pentru a răspunde astfel condiţiilor puse de Franţa în cazul celor două ţări, înaintea summitului din luna mai privind Balcanii Occidentali.

Propunerea nu schimbă regulile pentru aderare, dar aceasta se va baza pe merite şi va fi supusă anumitor condiţii.

În afară de Macedonia de Nord şi Albania, alte patru ţări din Balcanii Occidentali - Bosnia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia - aspiră să devină membre ale UE.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron aderare ue Albania Macedonia de Nord