x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madrid – avionul infernului

Madrid – avionul infernului

de Mihaela Matachita    |    21 Aug 2008   •   00:00
Madrid – avionul infernului

Peste 100 de persoane au murit ieri cînd un avion al companiei spaniole low cost Spanair a ieşit de pe pistă la decolare şi a luat foc pe Aeroportul Barajas din Madrid, a anunţat cotidianul El Pais, citînd guvernul spaniol.



Peste 100 de persoane au murit ieri cînd un avion al companiei spaniole low cost Spanair a ieşit de pe pistă la decolare şi a luat foc pe Aeroportul Barajas din Madrid, a anunţat cotidianul El Pais, citînd guvernul spaniol.


Potrivit radioului naţional spaniol, numărul morţilor în accidentul aviatic din dreptul terminalului T4 de pe Aeroportul Barajas ar fi de 146. 28 de răniţi au fost evacuaţi. Zborul JKK 5022 avea ca destinaţie Aeroportul Las Palmas din Gran Canaria şi era realizat în cooperare cu Lufthansa, a relatat AFP.
Avionul, de tipul McDonnell Doglas MD82, avea la bord 166 de pasageri, inclusiv copii, şi şase membri ai echipajului.


CAUZE. Se bănuieşte că unul dintre motoarele din stînga s-a defectat, ceea ce a împiedicat aparatul să se desprindă de la sol, alunecînd pe pistă, rupîndu-se în două şi luînd foc. Agenţiile de ştiri au relatat că focul era atît de mare, încît o coloană uriaşă de fum se putea vedea de la distanţă, ceea ce dă greutate ipotezei privind creşterea numărului victimelor.
Nu mai puţin de 11 maşini de pompieri s-au deplasat la faţa locului pentru a lupta cu flăcările.
Spanair a activat protocolul de urgenţă şi procesul de identificare a pasagerilor, printre care sînt şi străini.


COMPANIE. Fondată în 1986, Spanair este deţinută în totalitate astăzi de SAS Group (Scandinavian Airlines) şi este membră a prestigioasei reţele Star Alliance. Din martie 1988 pînă în prezent a transportat peste 104 milioane de pasageri, fiind specializată pe zboruri charter pentru turişti din peste 100 de aeroporturi din Europa.


VICTIMELE. Şapte pasageri cu bilete Lufthansa, dintre care patru din Germania, urmau să călătorească în avionul care s-a prăbuşit. "Dacă se aflau la bord nu este clar încă”, a precizat Lufthansa într-un comunicat. Potrivit unui oficial din Insulele Canare, printre pasageri figurau suedezi şi olandezi. "Din câte ştim, doar doi cetăţeni suedezi se aflau la bord. Unul este la spital, în viaţă. Celălalt nu a fost încă localizat”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului suedez de Externe. Doar 28 de persoane au supravieţuit, a declarat Herbigio Corral, purtătorul de cuvînt al serviciilor de urgenţă, relata Reuters aseară tîrziu.
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a sosit aseară pe aeroport după ce şi-a întrerupt vacanţa.
Spanair a pus la dispoziţia familiilor şi apropiaţilor un număr de telefon de urgenţă: 00 34 800 400 200.


Cronologia accidentele aviatice din Europa în ultimii 15 ani

Tragedia aviatică de la Madrid este unul dintre cele mai grave accidente de acest fel din Europa ultimilor aproximativ 15 ani.
Potrivit unei cronologii AFP, catastrofa cea mai sîngeroasă a aviaţiei civile din Europa este coliziunea dintre două aeronave Boeing 747 pe aeroportul din Tenerife (Canare) la 27 martie 1977, soldată cu 583 de victime.Totuşi, statisticile internaţionale arată că Europa este cel mai sigur continent în materie de securitate aeriană.
n 20 ianuarie 1992: Franţa – Un Airbus al companiei franceze Air Inter s-a prăbuşit în apropiere de Strasbourg (estul Franţei): 87 de morţi.
n 31 martie 1995: România – Un Airbus al companiei române Tarom s-a prăbuşit după ce a decolat de pe aeroportul din Bucureşti: 60 de morţi.
n 25 iulie 2000: Franţa – Un avion de tip Concorde al companiei Air France cu destinaţia New York s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul parizian Roissy: 113 morţi.
n 3 iulie 2001: Rusia – Prăbuşirea unui Tupolev în apropiere de Irkuţk în Siberia: 145 de morţi.
n 8 octombrie 2001: Italia – Coliziunea dintre un MD-87 al companiei scandinave SAS şi un avion privat Cessna de pe aeroportul Milano-Linate, din cauza ceţii: 118 morţi.
n 1 iulie 2002: Germania – Coliziunea dintre un Tupolev rusesc şi un avion-cargo al companiei DHL în apropiere de Uberlingen, deasupra lacului Constanz, în apropiere de frontiera elveţiană: 71 de morţi.
n 8 ianurie 2003: Turcia – Un avion al companiei Turkish Airlines s-a prăbuşit la aterizare pe aeroportul Diyarbakir: 75 de morţi.
n 26 mai 2003: Turcia – Un avion ucrainean de tip Yak-42 cu 75 de persoane la bord, printre care 62 de militari spanioli, s-a prăbuşit în apropiere de Trabzon (nord-est). Nici un supravieţuitor.
n 14 august 2005: Grecia – Un Boeing al companiei cipriote Helios s-a prăbuşit în apropiere de Atena: 121 de morţi.
n 3 mai 2006: Rusia – Prăbuşirea unui Airbus al companiei armene Armavia în Marea Neagră înainte de aterizarea la Soci: 113 morţi.
n 9 iulie 2006: Rusia – Accidentul unui Airbus rus la aterizarea la Irkuţk (Siberia): 124 de morţi.
n 22 august 2006: Ucraina – Accidentul unui Tupolev rusesc în estul ţării: 170 de morţi.

×
Subiecte în articol: externe prăbuşit companiei morti apropiere mor