x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madrid - Comemorati doar de rude

Madrid - Comemorati doar de rude

de Octavian Herta    |    Alexandra Chivu    |    11 Mar 2006   •   00:00
Madrid - Comemorati doar de rude

Se implinesc doi ani de cand romanii ii plang pe cei ucisi in atentatele de la Madrid. La Valcea, nimeni nu si-a amintit de Gabi. Indiferenta sau amnezie? Ascuns dupa un fotoliu, un copil isi plange inca mama. Gabi nu se mai intoarce, e doar in poze.

Fiecare 11 martie e un cosmar pentru rudele Gabrielei Dima. E al doilea an in care Gabi zambeste numai din tablourile inconjurate de lumanari. Victima a atentatului de la Madrid, Gabi a lasat in urma un copil, care se sufoca in lacrimi. Guvernul Romaniei sau al Spaniei, autoritatile locale si-au incheiat rolul demult. "Nu, nu m-a mai sunat nimeni de mult, nici macar sa intrebe de noi. Fostul senator Vintila mi-a promis ca trece pe la noi, dar nu a mai venit. Poate a avut alte treburi", spune dezamagita Georgeta Ilea, mama Gabrielei. Dupa ce au "rascumparat" familia cu 100.000 de euro, subiectul nu a mai fost interesant. Nici acesti bani nu au adus linistea, desi erau necesari. In urma lor s-au nascut orgolii, lacomii, lupte inutile pentru un lux nemeritat. Nimic nu se compara insa cu golul pe care Gabi l-a lasat in sufletul celor apropiati. "Parca la inceput nu mi-era dor de ea, acum nu mai pot... Noaptea imi pun plapuma in cap si plang sa nu ma auda copilul. M-am gandit mereu ca a fost o greseala, ca ea nu a fost acolo. Regret ca, doar cu o zi inainte sa moara nu i l-am dat pe Adi la telefon", povesteste mama Gabrielei.

IZOLARE. Chiar si dupa doi ani, Adi, fiul Gabrielei, nu a reusit sa-si revina dupa cumplita pierdere. S-a inchis in el, nu se mai joaca, nu mai rade. Singurul sau prieten e acum Felix, un catel negru si blanos. Cand e intrebat de mama lui, Adi, acum in varsta de 11 ani trebuie intai sa-si potoleasca plansul. "Era prietena mea cea mai buna. O vreau inapoi, sa vina... sa vina la mine, sa ma sune! Era totul pentru mine si mi-e dor de ea", marturiseste pustiul. Gabi ar fi implinit anul acesta 38 de ani. Ghinionul a facut ca ea sa se afle exact in vagonul in care a fost amplasata bomba ucigasa.

LACRIMI
"Parca la inceput nu mi-era dor de ea, acum nu mai pot... Noaptea plang sa nu ma auda copilul. Regret ca, doar cu o zi inainte sa moara, nu i l-am dat pe Adi la telefon"<.i>
mama Gabrielei

AMINTIRE
Parlamentarii europeni, au tinut, alaturi de sute de studenti din Londra si Bruxelles, un moment de reculegere in memoria celor ucisi in atentatul din Madrid. Amintirea este, pentru membrii Legislativului Uniunii Europene, cu atat mai vie cu cat, la 11 martie 2004, erau reuniti la Strasbourg intr-o sesiune plenara care s-a transformat, practic, intr-o zi de doliu.
"Sa fim bine intelesi ca luptand de unii singuri impotriva terorismului nu vom ajunge nicaieri. Nu putem castiga aceasta batalie decat daca democratiile europene isi unesc eforturile in fata amenintarii cu care ne confruntam cu totii", a spus presedintele Parlamentului European, spaniolul Josep Borrell. Anul trecut, Legislativul Uniunii a decretat ziua de 11 martie drept "Ziua europeana dedicata victimelor terorismului". In urma cu doi ani, bombe de mare putere au fost detonate in cateva trenuri si gari din Madrid. Atacurile simultane, cele mai crunte din istoria Spaniei, au provocat moartea a 191 de persoane, printre care 16 romani, si ranirea a 1.900.
Atentatul a purtat semnatura Al-Qaeda, reteaua terorista care, un an mai tarziu, a atacat metroul londonez, facand 56 de victime. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: externe