x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madridul alertează UE cu privire la "manipulările" Rusiei în legătură cu criza catalană

Madridul alertează UE cu privire la "manipulările" Rusiei în legătură cu criza catalană

13 Noi 2017   •   18:04
Madridul alertează UE cu privire la "manipulările" Rusiei în legătură cu criza catalană

Miniştrii spanioli al apărării şi de externe au alertat luni, în cadrul unei reuniuni cu omologii lor din Uniunea Europeană, în legătură cu ''dezinformările'' pe internet referitoare la criza catalană, care provin, în opinia lor, ''de pe teritoriul rus'', relatează AFP. 

''Voi aborda problema referitoare la modul cum dezinformările şi manipulările s-au dezvoltat în jurul referendumului şi al evenimentelor care au urmat în Catalonia'', a explicat ministrul spaniol de externe, Alfonso Dastis, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles. 

Miniştrii de externe din UE, care vor avea un dejun de lucru cu omologii lor de la apărare, vor discuta în special despre eforturile Uniunii de a contracara ''dezinformarea'' provenită dinspre Rusia 

''S-a dovedit'' că Rusia a încercat să se amestece în criza catalană pe reţelele sociale, a dat asigurări Dastis. 

''Un mare număr din aceste acţiuni veneau de pe teritoriul rus'', a spus la rândul său ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal. 

''Suntem într-o etapă de analiză şi de previziune'' şi, prin urmare, ''nu se poate afirma cu certitudine că este guvernul rus. Dar ele vin dinspre teritoriul rus'' şi unele acţiuni au fost ''retransmise de pe teritoriul venezuelean'', a insistat Maria Dolores de Cospedal. 

''Există unele entităţi, ce pot fi publice sau private, care încearcă să se amestece în politicile naţionale, care încearcă să afecteze şi să creeze situaţii instabile în Europa. Avem obligaţia de a o spune în mod clar, pentru ca opinia publică să ştie şi să lupte împotriva acestui fapt'', a mai spus ea. 

''Situaţii de dezinformare şi de manipulare sunt şi în alte zone, nu numai pe flancul nostru de est'', a indicat ministrul Dastis. 

Până acum, preocupările în domeniu proveneau mai ales din ţări din estul Europei. Dar, de la dezvăluirile privind campania electorală americană din 2016, unde Rusia este acuzată că a vrut să influenţeze rezultatul în favoarea lui Donald Trump, şi după unele incidente din Germania şi din timpul alegerilor prezidenţiale franceze, această chestiune preocupă ţările UE în ansamblu. 

Ediţiile hispanofone ale media ruseşti cunoscute ca fiind apropiate Kremlinului - RT şi Sputnik - au fost acuzate în special de către cotidianul El Pais că au făcut campanie pentru ''separatismul catalan''. 

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a explicat luni că se bazează pe un sprijin din partea ţărilor membre ale UE ''pentru a creşte bugetul pentru comunicare strategică, îndeosebi pentru unităţile 'task force' ''. Cele două unităţi, în limbile rusă şi arabă, elimină ştirile false şi răspund aserţiunilor false referitoare la UE pe reţelele sociale şi în media.

AGERPRES

×