x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madridul îl oprește pe Puigdemont

Madridul îl oprește pe Puigdemont

26 Ian 2018   •   14:50
Madridul îl oprește pe Puigdemont

Guvernul Spaniei a făcut un prim pas pentru prevenirea realegerii fostului lider catalan, Carles Puigdemont, la conducerea acestei regiuni spaniole, a anunţat, ieri, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, potrivit Reuters.

Puigdemont s-a refugiat la Bruxelles pentru a evita să fie arestat în legătură cu încercarea sa de a forţa obţinerea independenţei Cataloniei, anul trecut, în octombrie, el fiind inculpat pentru „rebeliune” şi „răzvrătire”. Preşedintele nou ales al parlamentului catalan l-a nominalizat însă, luni, pe Puigdemont drept singurul candidat la conducerea regiunii. „Circumstanţele actuale nu permite învestirea sa”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Madrid, Soraya Saenz de Santamaria, făcând referire la faptul că există un mandat de arestare împotriva lui Puigdemont, în Spania. Ea a spus că guvernul de la Madrid a cerut Consiliului de Stat (consiliul suprem consultativ) să îşi exprime opinia în legătură cu posibilitatea de a ataca în apel, la Curtea Constituţională, decizia preşedintelui parlamentului catalan de a-l desemna pe Puigdemont drept singur candidat la conducerea regiunii.  Dacă poziţia Consiliului de Stat va fi similară cu cea a guvernului de la Madrid, imediat va fi înaintat apelul la Curtea Constituţională, a explicat ea. Parlamentul Cataloniei trebuie să organizeze prima rundă de vot pentru alegerea unui nou lider regional, până la 31 ianuarie.

Săptămâna aceasta, Carles Puigdemont a confirmat că doreşte să redevină şef al executivului catalan, dar a rămas evaziv în privința revenirii sale în Spania.

 

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont