x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE: Cooperare consulară în zonele de risc

MAE: Cooperare consulară în zonele de risc

16 Mai 2019   •   17:46
MAE: Cooperare consulară în zonele de risc

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la data de 15-16 mai 2019, a avut loc, la București, reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre ale blocului comunitar.

Desfășurate la sediul Băncii Naționale a României, lucrările reuniunii au fost deschise de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, și de directorul general al Departamentului Consular, precizează un comunicat al MAE român. Cei doi oficiali au insistat asupra utilității cooperării consulare a statelor membre, în special în zonele de risc.

Tema principală a reuniunii a fost gestionarea situațiilor de criză consulară și cooperarea între statele membre, în vederea asistenței consulare pentru cetățenii Uniunii Europene aflați în state terțe, respectiv mecanismele de burden-sharing menite să faciliteze accesul acestora la asistență și protecție consulară, inclusiv în zone în care țările lor nu sunt reprezentate la nivel diplomatic și consular, dar și posibilitățile de sprijin reciproc cu state care au viziuni similare, în special în zone geografice greu accesibile. De altfel, subiectele de discuție sunt prezente constant pe agenda de dezbateri a Grupului de lucru privind afacerile consulare (COCON) al Consiliului Uniunii Europene.

O altă temă centrală a discuțiilor s-a axat pe uniformizarea instrumentelor și a platformelor de lucru care să asigure, la nivel consular, o cooperare extinsă în managementul situațiilor de criză consulară, între statele membre.

Alături de delegațiile statelor membre au participat și reprezentanții Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și oficiali ai Statelor Unite ale Americii și Canadei.

×