x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE: Memorandum de cooperare între România şi Macedonia de Nord

MAE: Memorandum de cooperare între România şi Macedonia de Nord

22 Mai 2019   •   18:05
MAE: Memorandum de cooperare între România şi Macedonia de Nord

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, şi omologul său din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, au semnat astăzi, la București, un memorandum de cooperare în domeniul integrării europene. Documentul facilitează asistența țării noastre pentru procesul de aderare al Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

„Am decis de comun acord să intensificăm colaborarea atât în domeniul politico-diplomatic, cât şi în noi domenii de cooperare sectorială care să substanţieze serios relaţiile noastre bilaterale. Ca o expresie a acestui angajament al nostru am semnat astăzi  un memorandum de cooperare între cele două ministere de Externe în domeniul integrării europene, care conţine prevederi relevante pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi sprijinul pe care suntem gata să îl oferim pentru armonizarea legislaţiei cu acquis-ul comunitar, consolidarea capacităţii instituţionale, cooperarea în politica externă şi de securitate comună a UE, schimbul de experţi, inclusiv cu valorificarea oportunităţilor oferite de Fondul de mobilitate care este implementat de Agenţia pentru Cooperare Internaţională”, a declarat ministrul român, după semnarea memorandumului.

Șeful diplomației române a vorbit și despre perspectiva euro-atlantică a Republicii Macedonia. „În mod natural avem un interes de colaborare cu Republica Macedonia de Nord şi în planul Apărării, suntem în aceeaşi zonă şi evident că securitatea noastră este indivizibilă. Statutul de aliat al NATO, care sper să fie adoptat cât mai curând, este o garanţie a stabilităţii şi angajamentului ferm macedonean faţă de valorile democratice fundamentale care sunt convins că vor oferi noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor noastre şi în acest domeniu”, a spus Meleșcanu.

Ministrul român a abordat apoi și tematica relațiilor economice dintre cele două părți. „Am salutat faptul că relaţiile economice bilaterale au atins la finele anului 2018 suma de peste 400 de milioane de euro, care nu este foarte mare, dar creşterea faţă de anii anteriori a fost de 18,25% şi mi-am exprimat încrederea că ar trebui să organizăm cât mai rapid posibil o reuniune a Comisiei interguvernamentale dintre România şi Macedonia în semestrul al doilea al acestui an”, a precizat Meleșcanu, adăugând că a discutat cu omologul său şi despre cooperarea în domeniul Educaţiei, Culturii, Ştiinţei. De altfel, Meleșcanu a salutat promulgarea recentă de către președintele Republicii Macedonia de Nord a legii de ratificare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniile culturii şi educaţiei, document care aduce noi oportunităţi şi sprijin consistent programelor destinate persoanelor aparţinând minorităţilor înrudite din cele două state. Nu în ultimul rând, Meleșcanu a salutat semnarea la nivel ministerial, la 21 mai 2019, la Bucureşti, a Memorandumului de Înţelegere privind Schimbările Climatice.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: teodor meleşcanu