x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE: Românii să evite deplasările în Haiti

MAE: Românii să evite deplasările în Haiti

de Mihaela Matachita    |    14 Ian 2010   •   00:00

Ministerul român de Externe (MAE) a postat pe site-ul său o alertă de călătorie în Haiti, avertizând cetăţenii români să evite deplasările în această ţară, iar dacă nu pot face acest lucru, să ştie că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele.

MAE avertizează românii care trebuie să se deplaseze în Haiti să ţină cont de faptul că sistemul de comunicaţii a fost puternic afectat, existând riscul să nu poată fi contactaţi în situaţii de urgenţă. De asemenea, infrastructura sanitară a fost puternic afectată.

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară în Haiti, Ambasada României în Venezuela fiind împuternicită să acţioneze oficial pentru eventuale solicitări de asistenţă. Dar posibilităţile de intervenţie consulară ale ambasadei într-o altă ţară din regiune sunt limitate.

În calitate de cetăţeni UE, românii pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Haiti, mai informează MAE.

Totodată, ministerul atrage atenţia persoanelor care urmează să călătorească în Haiti că trebuie să se informeze în prealabil asupra situaţiei medicale din zonă şi să încheie asigurare medicală, de călătorie şi de viaţă, valabile pentru regiunea în care se deplasează.

×
Subiecte în articol: externe